Grzyby są już w lasach - jak je przygotować do marynowania i suszenia? Czy trzeba je myć? Sprawdź, jak oczyścić kurki, maślaki i borowiki

stronakuchni.pl 1 rok temu
Aromatyczne i smakowite grzyby pojawiły się już w lasach. Bez tych smakołyków nie wyobrażamy sobie dobrze zaopatrzonej domowej spiżarni. Już teraz warto wybrać się do lasu na grzybobranie. Grzyby jadalne idealnie nadają się na zupę, do bigosu oraz farszu do krokietów i uszek. Nie da się przygotować świątecznych przysmaków bez prawdziwków, kurek i maślaków. Podpowiadamy, jak czyścić, myć i obierać grzyby tuż po przyniesieniu do domu. Zobacz, jak je przygotować, żeby nie straciły adekwatności oraz niepowtarzalnego aromatu i smaku.

Czyszczenie grzybów jadalnych – kiedy to robić?

Grzyby powinniśmy dokładnie wyczyścić zaraz po przyniesieniu ich do domu. Im szybciej to zrobimy, tym lepiej. Świeże grzyby czyści się najłatwiej. W pierwszej kolejności dokładnie obejrzyjmy każdy okaz i upewnijmy się, iż jest jadalny. Grzyby trujące są najczęściej gorzkie w smaku. Dodatkowo, jeżeli spodnia część kapelusza jest pokryta blaszkami, to istnieje większe ryzyko, iż egzemplarz może być trujący. Druga zasada nie obowiązuje m.in. w przypadku kani i kurek. jeżeli mamy jakiekolwiek wątpliwości dotyczące zebranych grzybów, poprośmy fachowca, który dobrze zna się na grzybach o pomoc w identyfikacji.

Grzyby warto wstępnie oczyścić już w czasie grzybobrania. Nie ma sensu przynosić do domu mchu, ziemi, piasku, gałązek, trawy czy suchych liści.

Idź do oryginalnego materiału