Czyszczenie grzybów jadalnych – kiedy to robić?
Grzyby powinniśmy dokładnie wyczyścić zaraz po przyniesieniu ich do domu. Im szybciej to zrobimy, tym lepiej. Świeże grzyby czyści się najłatwiej. W pierwszej kolejności dokładnie obejrzyjmy każdy okaz i upewnijmy się, iż jest jadalny. Grzyby trujące są najczęściej gorzkie w smaku. Dodatkowo, jeżeli spodnia część kapelusza jest pokryta blaszkami, to istnieje większe ryzyko, iż egzemplarz może być trujący. Druga zasada nie obowiązuje m.in. w przypadku kani i kurek. jeżeli mamy jakiekolwiek wątpliwości dotyczące zebranych grzybów, poprośmy fachowca, który dobrze zna się na grzybach o pomoc w identyfikacji.
Grzyby warto wstępnie oczyścić już w czasie grzybobrania. Nie ma sensu przynosić do domu mchu, ziemi, piasku, gałązek, trawy czy suchych liści.