Lubicie gołąbki? Ja bardzo! Ale przyznam szczerze, iż nie przepadam za ich przygotowywaniem – wydają mi się zbyt pracochłonne. Dlatego często idę na łatwiznę i zamiast klasycznych gołąbków pojawia się u mnie kapusta z grzybami, mielonym mięsem i ryżem. To danie na obiad smakuje jak tradycyjne gołąbki, ale jest o wiele prostsze do zrobienia.
Kapusta z grzybami , czyli gołąbki na skróty – szybciej, a równie pysznie!
Tym razem jednak postanowiłam całkowicie pominąć ryż. Chciałam przygotować danie sycące, ale jednocześnie niskowęglowodanowe. Zamiast tego skupiłam się na grzybach – dodałam zarówno pieczarki, jak i boczniaki, bo akurat miałam je pod ręką. Grzyby świetnie komponują się z kapustą, nie tylko w wigilijnym bigosie, ale także w codziennych, aromatycznych potrawach.
Jednogarnkowe dania z grzybami – mniej pracy, więcej smaku
Gołąbki zawsze przyrządzam z dodatkiem grzybów – czy to świeżych, czy suszonych. W tym daniu również pełnią one istotną rolę – nie tylko wzbogacają smak, ale także są dodatkowym źródłem białka. Całość wyszła pyszna, aromatyczna i idealna na chłodniejsze dni. jeżeli szukacie pomysłu na szybkie i treściwe danie inspirowane tradycyjnymi gołąbkami, koniecznie spróbujcie tej wersji!
Do przygotowania kapusty z grzybami i mielonym mięsem zainspirowało mnie szwedzkie danie zwane puddingiem z kapusty – kålpudding. To tradycyjna potrawa, w której kapusta i mięso tworzą sycącą, aromatyczną całość, ale bez potrzeby zawijania farszu, jak w klasycznych gołąbkach.
Kålpudding – szwedzki sposób na gołąbki bez zawijania
Do przygotowania kapusty z grzybami i mielonym mięsem zainspirowało mnie szwedzkie danie zwane puddingiem z kapusty – kålpudding. To tradycyjna potrawa, w której kapusta i mięso tworzą sycącą, aromatyczną całość, ale bez potrzeby zawijania farszu, jak w klasycznych gołąbkach.
Wygląda na to, iż Szwedzi też cenią sobie proste i szybkie rozwiązania w kuchni – zamiast skomplikowanych potraw wolą dania, które nie wymagają dużo pracy, a mimo to smakują wyśmienicie. Właśnie to podejście zainspirowało mnie do stworzenia własnej wersji – połączenia kapusty, grzybów i mielonego mięsa w łatwej do przygotowania formie. Efekt? Pyszne, sycące danie, które świetnie sprawdzi się na obiad lub kolację. Lubicie takie uproszczone wersje klasycznych potraw?

Kapusta z grzybami
DrukujSkładniki:
800 g białej lub młodej kapusty
1 cebula
2 ząbki czosnku
400 g mielonej wołowiny, min 20% tł.
300 g pieczarek
300 g boczniaków
3 łyżki posiekanych ziół, tymianek, rozmaryn i pietruszka
80 g masła
sól i czarny pieprz do smaku
Przygotowanie:
- Poszatkować kapustę. Rozpuścić 50 g masła i usmażyć kapustę na złoty kolor. Doprawić solą i pieprzem.
- Cebulę, czosnek, boczniaki i pieczarki pokroić w drobną kostkę i usmażyć na reszcie masła wraz z posiekanymi ziołami. Dodać do kapusty.
- Na tej samej patelni usmażyć zmieloną wołowiną. Wymieszać wołowinę z kapustą, doprawić solą i pieprzem. Smacznego!
Dodatkowe wskazówki
Dodatkowo można kapustę podać s sosem grzybowym.