Historia grzanego wina. Tradycja picia trunku sięga starożytności
Wino, choć pojawiło się później niż piwo, jest jednym z najstarszych alkoholi znanych ludzkości. Od początku pełniło istotną rolę w obrzędach religijnych i kultowych w starożytnym Egipcie, Grecji i Rzymie. Nie było jednak zarezerwowane tylko do tych celów, gwałtownie trafiło także na zwykłe stoły.
Wino spożywane było tradycyjnie – podawane w odpowiedniej temperaturze i kielichach, ale także na ciepło z dodatkiem miodu lub miodu i przypraw korzennych, takich jak goździki, cynamon czy kardamon.
Dziś przygotowywanie grzanego wina kilka różni się od metod stosowanych w starożytności. Do garnków z czerwonym winem dodajemy zarówno miód, jak i znane od wieków przyprawy. Po aromatyczny napój najchętniej sięgamy zimą, aby się rozgrzać i wzmocnić.
Gorąca czekolada to pyszny i zdrowy deser na zimowe wieczory. Zobacz przepisy
Czekolada do picia to jeden z prawdziwych, zimowych „comfort food”. Kubek aromatycznej, gorącej czekolady to nie tylko przyjemność dla zmysłów, ale też dla ciała. Odpowiednio przygotowany napój może…
Przepis na grzane wino. Jak przygotować grzańca?
Grzane wino to napój, który przygotowuje się w ciągu kilku minut. Wybierając dodatki, warto kierować się upodobaniami i ewentualnymi alergiami osób, które będą piły grzańca. Trunek można przygotować na bazie wina bezalkoholowego z zachowaniem wszystkich jego adekwatności zdrowotnych.
Składniki na 4 porcje:
- 1 butelka czerwonego wina półsłodkiego,
- 4 łyżki miodu,
- 4 goździki,
- pół lasku cynamonu cejlońskiego,
- szczypta gałki muszkatołowej,
- 4 plastry sparzonej pomarańczy.
Przygotowanie:
- Do garnka wlej wino i dodaj goździki, cynamon i gałkę muszkatołową.
- Przykryj i gotuj na średnim ogniu, nie doprowadzaj do wrzenia.
- Zdejmij z ognia, poczekaj aż wino przestygnie i dodaj miód.
- Rozlej do kubków i dodaj do każdego plaster pomarańczy.
Aromatyczne przyprawy to ważne i zdrowe dodatki do grzanego wina
Grzane wino nie istniałoby, gdyby nie aromatyczne przyprawy, które do niego dodajemy. To one nadają mu niepowtarzalny smak i zapach. Najczęściej do garnka z trunkiem trafiają:
- miód,
- cynamon,
- goździki,
- imbir,
- cytrusy,
- goździki,
- gałka muszkatołowa.
Każdy z tych dodatków ma wiele wartości odżywczych, dzięki którym wpływa pozytywnie na nasz organizm. W zależności od tego, jakie smaki i aromaty lubimy, możemy doprawić grzane wino większą ilością jednej z przypraw lub z którejś zrezygnować.
Te przyprawy warto dodać do grzanego wina