Grzane wino na długie zimowe wieczory. Wypróbuj prosty przepis. Jakie przyprawy dodać do grzanego wina, aby było zdrowsze?

stronakuchni.pl 1 rok temu
Zdjęcie: Karolina Grabowska / Pexels


Grzane wino to trunek, który pijemy w niemal niezmienionej postaci od starożytności. Dodatek aromatycznych przypraw i słodkiego miodu, sprawia, iż grzaniec nie tylko wyśmienicie smakuje i pachnie, ale może przysłużyć się naszemu zdrowiu. Poznaj historię grzańca, adekwatności przypraw, które się do niego dodaje oraz zalety czerwonego wina. Wypróbuj przepis na grzane wino, także w wersji bez alkoholu.

Historia grzanego wina. Tradycja picia trunku sięga starożytności

Wino, choć pojawiło się później niż piwo, jest jednym z najstarszych alkoholi znanych ludzkości. Od początku pełniło istotną rolę w obrzędach religijnych i kultowych w starożytnym Egipcie, Grecji i Rzymie. Nie było jednak zarezerwowane tylko do tych celów, gwałtownie trafiło także na zwykłe stoły.

Wino spożywane było tradycyjnie – podawane w odpowiedniej temperaturze i kielichach, ale także na ciepło z dodatkiem miodu lub miodu i przypraw korzennych, takich jak goździki, cynamon czy kardamon.

Dziś przygotowywanie grzanego wina kilka różni się od metod stosowanych w starożytności. Do garnków z czerwonym winem dodajemy zarówno miód, jak i znane od wieków przyprawy. Po aromatyczny napój najchętniej sięgamy zimą, aby się rozgrzać i wzmocnić.

Gorąca czekolada to pyszny i zdrowy deser na zimowe wieczory. Zobacz przepisy

Czekolada do picia to jeden z prawdziwych, zimowych „comfort food”. Kubek aromatycznej, gorącej czekolady to nie tylko przyjemność dla zmysłów, ale też dla ciała. Odpowiednio przygotowany napój może…

Marta Siesicka-Osiak

Przepis na grzane wino. Jak przygotować grzańca?

Grzane wino to napój, który przygotowuje się w ciągu kilku minut. Wybierając dodatki, warto kierować się upodobaniami i ewentualnymi alergiami osób, które będą piły grzańca. Trunek można przygotować na bazie wina bezalkoholowego z zachowaniem wszystkich jego adekwatności zdrowotnych.

Składniki na 4 porcje:

  • 1 butelka czerwonego wina półsłodkiego,
  • 4 łyżki miodu,
  • 4 goździki,
  • pół lasku cynamonu cejlońskiego,
  • szczypta gałki muszkatołowej,
  • 4 plastry sparzonej pomarańczy.

Przygotowanie:

  1. Do garnka wlej wino i dodaj goździki, cynamon i gałkę muszkatołową.
  2. Przykryj i gotuj na średnim ogniu, nie doprowadzaj do wrzenia.
  3. Zdejmij z ognia, poczekaj aż wino przestygnie i dodaj miód.
  4. Rozlej do kubków i dodaj do każdego plaster pomarańczy.

Aromatyczne przyprawy to ważne i zdrowe dodatki do grzanego wina

Grzane wino nie istniałoby, gdyby nie aromatyczne przyprawy, które do niego dodajemy. To one nadają mu niepowtarzalny smak i zapach. Najczęściej do garnka z trunkiem trafiają:

  • miód,
  • cynamon,
  • goździki,
  • imbir,
  • cytrusy,
  • goździki,
  • gałka muszkatołowa.

Każdy z tych dodatków ma wiele wartości odżywczych, dzięki którym wpływa pozytywnie na nasz organizm. W zależności od tego, jakie smaki i aromaty lubimy, możemy doprawić grzane wino większą ilością jednej z przypraw lub z którejś zrezygnować.

Te przyprawy warto dodać do grzanego wina

Idź do oryginalnego materiału