Gryczany, lipowy lub wielokwiatowy. To o miodzie ze sklepu trzeba wiedzieć. Jak rozróżnić sztuczny miód od prawdziwego? Takie ma adekwatności

stronakuchni.pl 1 rok temu
Zdjęcie: GettyImages/Almaje


W sklepie mnogość słoików z miodami może przyprawić o zawrót głowy. Gryczane, lipowe, akacjowe – rodzaje są różne, nie zawsze jednak możemy trafić na produkt prosto od pszczół. W ofercie pojawiają się miody sztuczne. Jak więc wybrać ten prawdziwy? Warto wybierać sprawdzone pasieki. Dobry miód ma wiele adekwatności prozdrowotnych.

Jakość miodu ma znaczenie. Jak sprawdzić, który jest prawdziwy?

Głównym wyznacznikiem jakości miodu powinna być jego cena. jeżeli widzimy produkt za kilka złotych, możemy być pewni, iż jest on sztuczny. Prawdziwy, dobry miód kosztuje do kilkudziesięciu złotych za słoik. Laik powinien też zwrócić uwagę na etykietę, często na niej są wszelkie informacje o rodzaju produktu i pochodzeniu.

Sztuczny miód ma zastosowanie w branży kulinarnej, jest tańszy i łatwo dostępny. Czy jednak ma wartości odżywcze? Nie. Przepaść między nim a naturalnym, gęstym produktem prosto od pszczół jest ogromna.

Jak powstaje miód? Polskie są najlepsze, takie mamy jego rodzaje

Idź do oryginalnego materiału