Gryczany chlebek bananowy z zaskakującym składnikiem. Wypróbuj przepis na ciasto z pastą miso. Dodaj ją i zobacz jak smakuje

stronakuchni.pl 1 rok temu
Zdjęcie: Justyna Chrobot/materiały prasowe wydawnictwo Buchmann


Chlebek bananowy to jeden z pomysłów, który pomoże wykorzystać bardzo dojrzałe banany. To, co odróżnia ten chlebek bananowy od innych, to wykorzystanie mąki gryczanej i japońskiej pasty z miso ze sfermentowanej soi. Przepis pochodzi z książki „Roślinna sprawa” Dominiki Targosz.

Gryczany chlebek bananowy – prosty przepis

na keksówkę o długości 25–30 cm lub okrągłą foremkę o średnicy ok. 20 cm.
Czas przygotowania: 1 godzina.
Stopień trudności: łatwy.

Składniki:

  • 380 g bananów (najlepiej bardzo mocno dojrzałych, prawie czarnych),
  • 115 ml oleju,
  • 120 g cukru trzcinowego lub kokosowego,
  • 90 ml napoju roślinnego,
  • 200 g mąki pszennej,
  • 80 g mąki gryczanej,
  • 1/4 łyżeczki sody,
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
  • 1 łyżeczka soli,
  • 1 łyżka pasty miso.

Na wierzch:

  • 1 dodatkowy banan,
  • 2 łyżki sezamu
  • 1 łyżka cukru.

Jak zrobić gryczany chlebek bananowy?

Przygotowanie:

  1. Banany zblenduj na gładko z olejem, cukrem i mlekiem roślinnym.
  2. Suche składniki połącz, dodaj do nich płynną część i wymieszaj wszystko razem.
  3. Przelej do natłuszczonej foremki wyłożonej papierem.
  4. Posyp z wierzchu cukrem i sezamem, ułóż przekrojonego na pół banana. Piecz ok. 45–50 minut, aż włożony w ciasto patyczek będzie suchy.

„Roślinna sprawy” – przepisy Dominiki Targosz

Autorka książki poleca przepisy na łatwe i pyszne dania nie tylko dla wegan i wegetarian. Korzystając z jej wskazówek, można przygotować posiłki bez mięsa, ale pełne smaku i aromatu. Na śniadanie można przygotować pomysłowy twarożek wiejski z tofu. Na sycący obiad warto zrobić dahl z soczewicy wywodzący się z Indii. A poszukiwacze lżejszych przekąsek mogą posilić się lekką sałatkę panzanella z chlebem. A do pochrupania można upiec wieloziarniste krakersy, które sprawdzają się także jako chrupkie pieczywo. Każdy z tych przepisów zachęca do wykorzystania produktów spożywczych, aby uchronić je przed zmarnowaniem.

Przepis z książki „Roślinna sprawa” udostępniamy dzięki uprzejmości wydawnictwa Buchmann.

Zobacz także inne tematy kulinarne ze Strony Kuchni:

Idź do oryginalnego materiału