Gryczany chlebek bananowy – prosty przepis
na keksówkę o długości 25–30 cm lub okrągłą foremkę o średnicy ok. 20 cm.
Czas przygotowania: 1 godzina.
Stopień trudności: łatwy.
Składniki:
- 380 g bananów (najlepiej bardzo mocno dojrzałych, prawie czarnych),
- 115 ml oleju,
- 120 g cukru trzcinowego lub kokosowego,
- 90 ml napoju roślinnego,
- 200 g mąki pszennej,
- 80 g mąki gryczanej,
- 1/4 łyżeczki sody,
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
- 1 łyżeczka soli,
- 1 łyżka pasty miso.
Na wierzch:
- 1 dodatkowy banan,
- 2 łyżki sezamu
- 1 łyżka cukru.
Jak zrobić gryczany chlebek bananowy?
Przygotowanie:
- Banany zblenduj na gładko z olejem, cukrem i mlekiem roślinnym.
- Suche składniki połącz, dodaj do nich płynną część i wymieszaj wszystko razem.
- Przelej do natłuszczonej foremki wyłożonej papierem.
- Posyp z wierzchu cukrem i sezamem, ułóż przekrojonego na pół banana. Piecz ok. 45–50 minut, aż włożony w ciasto patyczek będzie suchy.
„Roślinna sprawy” – przepisy Dominiki Targosz
Autorka książki poleca przepisy na łatwe i pyszne dania nie tylko dla wegan i wegetarian. Korzystając z jej wskazówek, można przygotować posiłki bez mięsa, ale pełne smaku i aromatu. Na śniadanie można przygotować pomysłowy twarożek wiejski z tofu. Na sycący obiad warto zrobić dahl z soczewicy wywodzący się z Indii. A poszukiwacze lżejszych przekąsek mogą posilić się lekką sałatkę panzanella z chlebem. A do pochrupania można upiec wieloziarniste krakersy, które sprawdzają się także jako chrupkie pieczywo. Każdy z tych przepisów zachęca do wykorzystania produktów spożywczych, aby uchronić je przed zmarnowaniem.
Przepis z książki „Roślinna sprawa” udostępniamy dzięki uprzejmości wydawnictwa Buchmann.
Zobacz także inne tematy kulinarne ze Strony Kuchni: