Grillowane gruszki belle Hélène w słonym karmelu z daktyli – przepis z prażonymi fistaszkami
Liczba porcji: 2.
Czas przygotowania: 20 minut.
Stopień trudności: łatwy.
Składniki:
- 2 gruszki,
- 1 filiżanka (200 ml) daktyli,
- pół filiżanki (100 ml) napoju roślinnego,
- 1 łyżka masła orzechowego,
- pół łyżeczki soli,
- 2 łyżki prażonych, niesolonych orzeszków ziemnych.
Jak zrobić gruszki Piękna Helena?
Wykonanie:
- Gruszki obierz, przekrój na pół i wydrąż gniazda nasienne.
- Ułóż je na rozgrzanym ruszcie grilla (możesz użyć również funkcji grilla w piekarniku).
- Grilluj około 10-15 minut, aż gruszki lekko zmiękną i powstanie na nich ładny wzór rusztu.
- W tym czasie umieść daktyle w garnuszku, dolej napój roślinny oraz sól i gotuj pod przykryciem na małym ogniu przez kilka minut.
- Daktyle razem z napojem przełóż do blendera, dodaj masło orzechowe i zblenduj na karmel.
- Gruszki podaj ze słonym karmelem, posypane prażonymi orzeszkami ziemnymi.
Wskazówki:
Gruszki belle Hélène możesz podać zarówno na gorąco, od razu po przygotowaniu, jak i na zimno, po schłodzeniu w lodówce. Obie wersje są pyszne. Deser można wzbogacić bitą śmietaną kokosową lub gałką roślinnych lodów waniliowych.
Przepisy na wegańskie słodkości
Na walentynki warto podarować ukochanej osobie własnoręcznie przygotowane trufle marcepanowe w czekoladzie. Wyjątkowym napojem miłosnym będzie niebieska herbata bubble tea na bazie naparu z klitorii. Można także wykonać własnoręczny jaglany deser Red Velvet.
Sprawdź także: Przepis na wegańskie lody z nerkowców
Przepis udostępniamy dzięki uprzejmości Wydawnictwa Słowne.
Zobacz także inne tematy kulinarne ze Strony Kuchni: