Groźna bakteria w partii boczku, która dostępna była w Lidlu. Sanepid ostrzega: skutkiem może być choćby zapalenie mózgu i sepsa! Nie spożywać!

dziennikplocki.pl 1 godzina temu

14 listopada Główny Inspektor Sanitarny wydał ostrzeżenie dotyczące żywności. Tym razem dotyczy ono popularnej wędliny dostępnej w Lidlach. Chodzi o obecność bardzo groźnej bakterii w partii boczku w plastrach.

Inspekcja Weterynaryjna stwierdziła obecność bakterii Listeria monocytogenes w partii boczku w plastrach. GIS ostrzega, iż spożycie takiej żywności może skończyć się listeriozą. Już uruchomiono procedurę wycofania zanieczyszczonego mięsa. Trwa postępowanie wyjaśniające u producenta.

Konkretnie chodzi o:

Nazwa produktu: Boczek rolowany premium, PIKOK, 100 g
Numer partii: 2517061
Terminy przydatności do spożycia: od 17.11.2025 do 24.11.2025
Producent: Lukullus Sp. z o.o. Spółka Komandytowa Michałów 4B, 05-155 Leoncin, weterynaryjny numer identyfikacyjny: 14144002
Dystrybutor: Lidl sp. z o. o. sp. k., ul. Poznańska 48, 62-080 Jankowice, Tarnowo Podgórne.

Dystrybutor we współpracy z producentem podjął działania mające na celu wycofanie zanieczyszczonego produktu. „Dodatkowo w sklepach i na swojej stronie internetowej (https://www.lidl.pl/c/wycofanie-produktu/s10083195) zamieścił informację dla konsumentów o zaistniałej sytuacji” — informuje inspektorat.

Biorąc pod uwagę bezpieczeństwo konsumentów, podjęliśmy wraz z producentem Lukullus Sp. z o.o. Sp.k. decyzję o wycofaniu produktu ze sprzedaży (…) Ze względu na powyższe zapraszamy do zwrotu artykułu w każdym sklepie Lidl bez konieczności okazywania paragonu” – zwraca się Lidl do klientów, zaznaczając, iż odnosi się to tylko do wskazanej wyżej partii boczku.

Inspekcja Weterynaryjna prowadzi postępowanie wyjaśniające u producenta, a organy Państwowej Inspekcji Sanitarnej nadzorują proces wycofywania u odbiorców.

Sanepid ostrzega: nie spożywać. Skutkiem może być choćby zapalenie mózgu i sepsa

GIS przestrzega przed jedzeniem zanieczyszczonej bakteriami partii boczku wskazanej w komunikacie. „Spożycie żywności zanieczyszczonej Listeria monocytogenes, szczególnie bez adekwatnej obróbki termicznej, może prowadzić do choroby zwanej listeriozą” — podkreśla sanepid i przypomina, by w przypadku wystąpienia objawów, skontaktować się z lekarzem.

Listerioza jest szczególnie groźna dla kobiet w ciąży i noworodków (może dojść choćby do infekcji płodu lub noworodka, co wiąże się z wysokim ryzykiem śmiertelnych powikłań), a także osób z obniżoną odpornością (skutkiem może być u nich zapalenie opon mózgowo-rdzeniowych, zapalenie mózgu, choćby sepsa).

Źródło: Medonet.pl
Fot. https://www.gov.pl/web/gis/

Idź do oryginalnego materiału