Grochówka bez mięsa? Wegańska zupa grochowa

rozmowki-kobiece.pl 1 miesiąc temu

Grochówka zwykle kojarzy się z dużą ilością wędzonego boczku i kiełbasy. Czy można zrobić zupę grochową bez dodatku mięsa?

Aromatyczna grochówka bez mięsa


Uwielbiam zupy i gotuję je bardzo często. Najlepsze wychodzą ze świeżych warzyw, ale i te zimowe, przygotowywane z zapasów też mogą być pyszne.

Moje ostatnie odkrycie odkrycie to wegetariańska grochówka.

Wykorzystałam: szklankę grochu w połówkach, marchewkę, pietruszkę, kawałek selera i pora.

To co ważne moim przepisie to dwa wędzone składniki: grzyby i paprykę ( oba wędzimy samodzielnie przy okazji przygotowywania wędzonych serów kozich)

Oczywiście grochówka nie obejdzie się bez majeranku, pieprzu i czosnku.

Wykonanie bezmięsnej grochówki


Groch zalewamy wodą i moczymy kilka godzin.

Groch zaczynamy gotować z dodatkiem wędzonej papryki i grzybów. Po ok. 30 minutach wrzucamy włoszczyznę. Gotujemy do miękkości składników w razie potrzeby dolewając wody. Doprawiamy solą, majerankiem i pieprzem. Pod koniec dodajemy siekany czosnek.

Osobno podsmażamy gotowane i pokrojone w plastry ziemniaki i cebulkę.

Ziemniaki przekładamy na talerz i zalewamy zupą.


Smacznego!

Idź do oryginalnego materiału