Grillowane sakiewki z piersi kurczaka z pysznym farszem ze szparagami i słodkim groszkiem

pysznosci.pl 1 rok temu
Zdjęcie: Sakiewki z piersi kurczaka- Pyszności


Płatna kooperacja z marką Netto.

Prosty przepis na sakiewki z piersi kurczaka z farszem szparagowo-groszkowym. Zaskakujący przepis na pyszny obiad dla całej rodziny.

Uwielbiam odkrywać nowe przepisy na grilla, którymi mogę zaskoczyć swoich bliskich. w okresie często przygotowujemy na ruszcie nie tylko kiełbaski i karkówkę, ale również pyszne obiady dla całej rodziny. Proste piersi z kurczaka faszerowane chrupiącymi, zielonymi szparagami, szalotką i słodkim groszkiem w towarzystwie pysznego boczku i wyrazistego sera brie pokochasz od pierwszego kęsa. To idealny przepis na pyszny obiad z grilla, który przypadnie do gustu wszystkim fanom delikatnego mięsa z dodatkami. Całość przygotowałam z produktów dostępnych w sklepach sieci Netto.

Przepis krok po kroku znajdziesz na poniższym wideo:

Grillowane sakiewki z piersi kurczaka

Składniki

Farsz:

  • 4 łyżki oliwy z oliwek,
  • 3 szalotki,
  • 200 g zielonych szparagów,
  • 100 g zielonego groszku,
  • sól,
  • pieprz.

Reszta składników:

  • 3 filety z piersi z kurczaka,
  • 90 g sera brie,
  • 6 plastrów boczku.

Sposób przygotowania:

  1. Z zielonych szparagów odłamuję zdrewniałe końcówki i kroję na mniejsze kawałki.
  2. Szalotkę kroję w cienkie pióra i podsmażam na rozgrzanej oliwie z oliwek. Dorzucam mrożony groszek oraz pokrojone szparagi i przesmażam całość.

    Farsz do sakiewek – Pyszności

  3. Z piersi kurczaka usuwam chrząstki i błonki, przekrajam na pół i układam na desce do krojenia. Przykrywam folią spożywczą i rozbijam przy pomocy tłuczka.

    Rozbijanie mięsa- Pyszności

  4. Na środku rozbitej piersi układam porcję podsmażonego groszku ze szparagami i dodaję plasterek sera brie. Zawijam w sakiewkę i owijam mięso boczkiem, za pomocą którego kurczak z pewnością nie będzie wysuszony. Zamiast sera brie możesz sięgnąć również po camembert lub zastąpić go mozzarellą i serem żółtym, jeżeli nie jesteś fanem serów pleśniowych.

    Zawijanie sakiewki- Pyszności

  5. Mięso układam na rozgrzanym ruszcie i grilluję z obu stron. Zajmie to mniej więcej 15 minut, ale pamiętaj o przewracaniu kawałków mięsa, by równomiernie się upiekły.
  6. Gotowe sakiewki serwuję na ciepło. Możesz podać je w towarzystwie świeżej, lekkiej sałatki lub ziemniaków z grilla.
    Smacznego!Płatna kooperacja z marką Netto.
Idź do oryginalnego materiału