Grillowane banany z orzechami, miodem i gęstym, greckim jogurtem to prosty i pyszny przepis na deser z rusztu. Robi się w mgnieniu oka.
Sezon na grilla powoli się rozkręca, a przydomowe ogródki wypełnia aromat przypraw, marynat i dymu. Chociaż grillowanie kojarzy się głównie z mięsem pod różnymi postaciami, to w moim domu nie mniejszą popularnością cieszą się banany. Prosty deser w folii aluminiowej praktycznie robi się sam – wystarczy pokroić owoce, wrzucić dodatki i zawinąć. Pod wpływem wysokiej temperatury orzechy włoskie oddają swój aromat, a miód karmelizuje kawałki banana. Ten słodki deser to pyszne zwieńczenie popołudniowego grillowania. Na paczuszkę z bananem czekają wszyscy moi bliscy, nie tylko najmłodsi domownicy.
Grillowane banany z miodem, jogurtem i orzechami:
Składniki:
- 100 g orzechów włoskich
- 4 banany
- 150 g jogurtu greckiego
- 4 łyżki miodu
Sposób przygotowania:
- Banany obieram ze skórki i kroję w niezbyt cienkie plasterki. Wybieram okazy, które jeszcze nie są za mocno dojrzałe, aby nie rozpadały się za bardzo podczas pieczenia. Najlepiej sięgnąć po te, których skórka ma równomierny, żółty kolor.
- Z folii aluminiowej formuję miseczkę i wsypuję orzechy włoskie. Prażę, aż się zarumienią.
Grillowane banany z orzechami- Pyszności
- Plasterki banana układam na folii i polewam miodem. Zawijam sakiewkę i układam na grillu.
Grillowane banany z orzechami- Pyszności
- Grilluję przez 10-12 minut.
- Po tym czasie ostrożnie rozwijam folię, dodaję łyżkę jogurtu greckiego i podprażone wcześniej orzechy. Opcjonalnie możesz posypać całość odrobiną startej czekolady gorzkiej lub mlecznej.
- Podaję na ciepło. Najlepiej smakuje prosto z folii. Smacznego!
Grillowane banany z orzechami- Pyszności