Gotujesz ryż albo kaszę w ten sposób? Przestań, bo trujesz siebie i rodzinę

pysznosci.pl 1 rok temu
Zdjęcie: Gotujesz ryż albo kaszę w ten sposób? Przestań, bo trujesz siebie i rodzinę. Fot. Pixabay


Ryż i kasza to jedne z najpopularniejszych dodatków do mięs, warzyw czy sosów. Okazuje się jednak, iż wielu z nas popełnia ogromny błąd, gotując je w plastikowych woreczkach. Nie zdajemy sobie bowiem sprawy, jak szkodliwe może być to dla naszego zdrowia. Warto więc jak najszybciej zmienić przyzwyczajenia, ponieważ ten sposób to trucie siebie i swoich najbliższych.

Gotowanie ryżu i kaszy w woreczkach foliowych nie jest dobrym pomysłem pod względem zdrowotnym. Trzeba jednak przyznać, iż to ogromna wygoda i oszczędność czasu. Chcąc jednak zadbać o swoje zdrowie, powinniśmy zmienić nawyk. Nasz portfel również nam za to podziękuje.

Gotujesz ryż albo kaszę w ten sposób? Lepiej tego nie rób

Gotowanie ryżu i kaszy w woreczkach foliowych to najpopularniejszy sposób. kilka osób zdaje sobie jednak sprawę z tego, iż podczas wrzenia wody podczas gotowania, do jedzenia przenika trujący bisfenol. Jego regularne wprowadzanie do organizmu może sprawić, iż nasza gospodarka hormonalna zacznie szwankować. Ta trucizna zwiększa również ryzyko nowotworu.

Sprawdź również: Zajrzyj do lodówki i zrób zdjęcie. Kiedy poznasz powód, podziękujesz sobie

Warto więc zrezygnować z gotowania kaszy i ryżu w woreczkach foliowych. Wystarczy, iż przed wrzuceniem produktu do wody, rozetniemy woreczek i wsypiemy jego zawartość do wody. Dużą oszczędnością będzie jednak zakup ryżu czy kaszy pakowanych w większe opakowania – luzem, bez woreczków. Jest to też oszczędność pieniędzy. Za kilogram ryżu trzeba zapłacić od 4 do 7 złotych. jeżeli jednak zdecydujemy się na ryż pakowany w foliowe woreczki, koszt takiego produktu to już około 10-16 złotych za kilogram.

Jak ugotować ryż bez torebki?

Ryż należy dokładnie wypłukać na sitku pod bieżącą wodą, aż woda będzie czysta. Następnie przesypujemy go do garnka i zalewamy wodą. Gdy woda się zagotuje, gotujemy ryż na mniejszym gazie jeszcze przez około 15-20 minut. Po tym czasie zdejmujemy go z ognia. Należy pamiętać, iż nie należy podnosić pokrywki i mieszać ryżu. Podnoszenie pokrywki zmniejsza temperaturę, przez co możemy wydłużyć czas gotowania.

Gotujesz ryż albo kaszę w ten sposób? Przestań, bo trujesz siebie i rodzinę. Fot. Pixabay

Idź do oryginalnego materiału