Gotujesz owsiankę w ten sposób? Nieświadomie pozbawiasz ją wszystkich witamin

top.pl 5 godzin temu
Zdjęcie: /123RF/Picsel, 123RF/Picsel /Pixel


Wiele osób nie wyobraża sobie rozpoczęcia dnia bez owsianki. Nic dziwnego - to danie śniadaniowe jest pyszne, pożywne i szybkie do zrobienia. Niestety w trakcie jego przygotowania można popełnić multum błędów. Do najczęstszego zaliczamy nieodpowiedni czas gotowania.

Owsianka jest daniem, które nigdy się nie nudzi, ponieważ można przygotować ją na wiele sposobów, dowolnie modyfikując dodatki. Tym razem skupimy się jednak nie na dokładnym przepisie, a odpowiednim sposobie przygotowania tego śniadania. Czas rozwiać wątpliwości dotyczące gotowania płatków owsianych.

Dlaczego warto jeść owsiankę?

Owsiankę warto jeść, ponieważ płatki owsiane zawierają w swoim składzie witaminy z grupy B, a także minerały tj. cynk, potas, wapń, żelazo, fosfor. Oprócz tego stanowią źródła błonnika, białka, nienasyconych kwasów tłuszczowych oraz silnych przeciwutlniaczy.

Regularne spożywanie owsianki reguluje pracę jelit i poprawia ich perystaltykę. Metabolizm zostaje przyspieszony, co sprzyja skuteczniejszemu trawieniu.

Ten śniadaniowy posiłek działa korzystnie na serce, obniżając poziom "złego" cholesterolu. Zmniejsza zatem ryzyko wystąpienia chorób sercowo-naczyniowych.

Ponadto stabilizuje poziom cukru we krwi, zapobiegając nagłym skokom glukozy i wspomagając kontrolę wagi. Za sprawą wolno uwalnianych węglowodanów zapewnia długotrwałą energię.

Płatki owsiane wzmacniają układ odpornościowy, neutralizując szkodliwe działanie wolnych rodników, które przyspieszają procesy starzenia organizmu oraz mogą prowadzić do rozwoju poważnych chorób, w tym nowotworów.

PRZECZYTAJ RÓWNIEŻ: Koktajl z kefirem, siemieniem lnianym i malinami. Smaczny i zdrowy

Jak przygotować owsiankę, żeby była zdrowa? Gotowanie ma duże znaczenie

Przede wszystkim powinniśmy pamiętać, iż owsianki nie należy gotować zbyt długo. Musimy zakończyć proces gotowania w momencie, gdy zrobi się kremowa i miękka. Zajmuje to zwykle 5-7 minut, w zależności od rodzaju płatków owsianych.

Jeśli używamy płatków błyskawicznych, czas gotowania będzie krótszy. Płatki górskie musimy gotować nieco dłużej.

Owsianka będzie zdrowym posiłkiem, jeśli zrezygnujemy z dodawania do niej cukru. Uzyskamy słodki posmak, dosładzając ją miodem albo syropem klonowym. Mogą w tym również pomóc różne owoce.

Polecamy także używanie do tego dania jogurtu naturalnego albo chudego mleka. W przypadku tłuszczów warto wzbogacić posiłek o orzechy, nasiona chia albo masło orzechowe.

Zobacz też:

Wybrano trzy najzdrowsze zupy. Polacy o jednej z nich zapomnieli

Pij z wodą lub dodaj do sałatki. Obniżysz poziom cukru i pożegnasz zbędne kilogramy

Zrób na obiad fioletową zupę. Zadowolone będą nie tylko dzieci

Idź do oryginalnego materiału