Czy można gotować zamrożone mięso? Tego typu pytania pojawiają się często po świątecznym okresie, gdy w twojej zamrażarce zalega dość duża ilość zamrożonego mięsa. Nie ulega żadnej wątpliwości, iż najlepiej smakuje ta zupa, którą ugotujesz na mięsie. Ale, czy gotowanie zamrożonego mięsa jest wskazane i bezpieczne? Postanowiliśmy to sprawdzić.
Spożywanie mięsa w tej chwili jest dość powszechne. Przygotowuje się z niego wiele wyjątkowych dań na obiad, które zachwycają pod każdym względem. A, iż nie jesteś w stanie zjeść wszystkiego od razu, to z pewnością często decydujesz się na mrożenie mięsa. Ten patent pozwala przedłużyć jego świeżość i termin ważności. Wiele osób, często z powodu braku czasu, decyduje się na gotowanie zamrożonego mięsa. Ale czy na pewno jest to wskazane i bezpieczne dla zdrowia rozwiązanie?
Mrożone mięso – dlaczego warto zdecydować się na to rozwiązanie?
Zgodnie z tym, co zostało wcześniej wspomniane, mrożenie mięsa pozwala przedłużyć jego świeżość. Jest to również świetny sposób, który pozwala zapobiec marnowaniu żywności. Kupując jego większą ilość, np. w promocyjnej cenie, warto je zamrozić, by później przygotować z niego popularne dania mięsne.
Okazuje się, iż ta metoda ma również swoich przeciwników. Niektórzy uważają, iż mrożone mięso ma inną konsystencję i smakuje gorzej niż świeże mięso. I chociaż sporo w tym prawdy, to jednak jest to jedyny sposób, który pozwali zachować świeżość mięsa w domowych warunkach.
Mrożone mięso – Foto: Canva
Gotowanie mrożonego mięsa – czy można ugotować z niego zupę?
Zastanawiasz się nad tym, czy można gotować zamrożone mięso i czy gotowanie zamrożonego mięsa jest bezpieczne dla zdrowia? Wiele osób decyduje się na przygotowanie zupy w ten sposób. Niemal każdy wychodzi z założenia, iż zamrożone mięso i tak się odmrozi pod wpływem temperatury. Takie powszechne przekonanie jest błędne. Oczywiście, do zupy najlepiej sprawdzi się świeże mięso, ale jeżeli chcesz ugotować zupę z zamrożonego mięsa, to najpierw musisz je odmrozić.
Dlaczego gotowanie mrożonego mięsa nie jest dobrym rozwiązaniem?
Skoro już wiesz, czy można gotować zamrożone mięso, to dobrze będzie, jeżeli dowiesz się, dlaczego taki patent nie jest polecany. Zgodnie z tym, co zostało wcześniej wspomniane, zamrożone mięso należy rozmrozić przed przygotowaniem posiłku. Dlaczego to takie ważne? Okazuje się, iż gotowanie zamrożonego mięsa może mieć istotny wpływ na smak zupy, czy innego dania, które przygotowujesz. Przed gotowaniem, dobrze jest je rozmrozić. Możesz na przykład dzień wcześniej wyjąć potrzebny kawałek mięsa z zamrażarki, umieścić go w misce i wstawić na całą noc do lodówki.
Zamrożone mięso – Pyszności; Foto: Canva.com
Najszybszym rozwiązaniem jest rozmrożenie mięsa w mikrofalówce. Pamiętaj, iż szybkie rozmrożenie mięsa może spowodować, iż mogą się w nim pojawić groźne dla zdrowia bakterie. jeżeli już chcesz ugotować rosół z zamrożonej porcji rosołowej, to pamiętaj, by najpierw włożyć mięso do zimnej wody i dopiero następnie je zagotować. Gdy całkowicie się rozmrozi, będziesz mógł dodać warzywa.
Co powiesz na nietypową wersję hot-dogów według receptury z Brazylii? Przepis znajdziesz na naszym kanale YouTube: