Gotuj raz na cały tydzień

kachblazejewska.pl 2 lat temu

Gotuj raz na cały tydzień – czyż to nie jest marzenie wielu z nas? Gdy zobaczyłam książkę autorstwa Giny Homolki “Skinny taste. Meal prep – Gotuj raz na cały tydzień” nie mogłam jej nie wziąć do ręki! Autorka poza wieloma przepisami i pomysłami co i jak gotować, aby ułatwić sobie życie, daje też wiele pomysłów, o których ja szczerze mówiąc w ogóle nie pomyslałam chcąc sobie ułatwić życie.

Jedno, to mrożenie – i nie raz gotowałam więcej, porcjowałam i odkładałam do zamrażarki dania na później. Ale nigdy nie pomyślałam o zamrożeniu dania przed jego skończeniem. Niesamowicie inspirujący jest np. pomysł przygotowania większej ilości zapiekanki lub faszerowanych muszelek makaronowych. W ogóle autorka książki bardzo zachęca do chłodzenia, mrożenia i przechowywania żywności również w taki sposób. Nie mam wątpliwości, iż jednorazowe obieranie, krojenie, układanie i mieszanie, aby przygotować danie na dziś i przyszły tydzień będzie o wiele efektywniejsze. A świeżo upieczona, zamiast opieczona potrawa może nas cieszyć swoją świeżością.

Meal prep – książka

Wszystkie dania okraszone są piktogramami dotyczącymi sposobu ich przygotowania (szybkie danie, danie bezmleczne, bezglutenowe, wegetariańskie). Jest również sporo propozycji na przepisy do zrobienia w szybkowarze, wolnowarze i frytkownicy beztłuszczowej). Tych sprzętów niestety nie mam. Tych sprzętów jednak nie mam, więc trudno mi oceniać przepisy. Sądzę jednak, iż z powodzeniem można przygotować je jednak tradycyjnie w garnku (np. chili z kurczakiem i białą fasolą).

Poza przepisami, radami i pomysłami jak wykorzystać resztki lub co dać w zamian niektórych składników autorka podaje gotową i bardzo praktyczną tabelkę z tygodniowymi planami żywieniowymi na 4 tygodnie. I tu jedyny minus – dla mnie – sporo jest w niej przepisów na dania mięsne. Mieszkająca u nas Walentyna widząc mnie z książką oblizywała się na widok kurczaka pieczonego w tylu latynoskim lub szarpanej wołowiny. I o ile w zupie wonton bez problemu mogę zmienić bulion z kurczaka na taki roślinny, o tyle właśnie danie z indykiem jest do przerobienia na nowo.

Dobry start dnia

Książka “Meal Prep. Gotuj raz na cały tydzień” jest jednak wspaniałą odpowiedzią na lęki, które towarzyszą mi pod koniec wakacji w związku ze zbliżającą się szkołą. Już nie będzie spania do 7 czy 8 i powolnych śniadanek. Dlatego zachwycił mnie pomysł na pieczone. O ile zdrowsze niż smażone pankejki! Wspaniała jest też owsianka z białkiem (nie dość iż wyjątkowo smaczna, to jeszcze bardziej odżywcza niż tradycyjna). I wszystkie te dania są odpowiedzią na pytanie jak zdrowo, gwałtownie i smacznie karmić dzieci rano!

Drukuj

Cytrynowe pieczone pankejki z borówkami na maślance

Drukuj przepis
Pin Recipe

Składniki

  • 1 1/2 szklanki mąki pszennej typu 500
  • 1/2 szklanki mąki pszennej graham typu 1850
  • 2 łyżeczki cukru
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 1 łyżeczka soli
  • 2 łyżki masła, roztopionego i lekko schłodzonego
  • 2 szklanki maślanki o obniżonej zawartości tłuszczu
  • 2 duże jajka
  • sok i skórka otarta z 1 cytryny
  • 2 łyżeczki ekstraktu z wanilii
  • 1 1/2 szklanki borówek
  • tłuszcz w sprayu

Instrukcja

Rozgrzej piekarnik do 220*C. Ułóż na blasze o wymiarach 30 x 40 cm kawałek papieru do pieczeni i spryskaj go tłuszczem. W średniej misce wymieszaj obie mąki, cukier, proszek do pieczenia, sodę i sól. W drugiej misce o podobnej wielkości wymieszaj roztopione masło z maślanką, jajkami, sokiem i skórką z cytryny, ekstraktem waniliowym oraz 1/4 szklanki wody. Mieszaj, aż wszystkie składniki się połączą.

Dodaj mokre składniki do suchych i mieszaj energicznie, aby je połączyć. Dodaj borówki i wymieszaj delikatnie całość. Ciasto wylej równomiernie na przygotowaną blachę. Piecz około 15 minut aż ciasto się zarumieni, w połowie pieczenia obróć blaszkę w piekarniku.

Odstaw do ostygnięcia, pokrój na 16 kawałków i podawaj z dodatkami.


Notatki

Jeśli wykorzystujesz mniejszą blaszkę, czas pieczenia będzie dłuższy.

Udostępnij swój przepis!

Podziel się swoim przepisem, oznacz mój profil, abym mogła zobaczyć zdjęcie!

Idź do oryginalnego materiału