Gorący temat: gdzie trafia olej po smażeniu? Polacy wciąż popełniają błąd, a konsekwencje są kosztowne

g.pl 2 dni temu
Trzeba przyznać, iż to jeden z najbardziej kłopotliwych odpadów produkowanych w kuchni, bo nie wszyscy wiedzą, gdzie wyrzucić olej po smażeniu. Chyba każdy przyzna, iż najczęściej ląduje on w toalecie lub jest wylewany do zlewu. To poważny błąd, a stosowanie takiej praktyki może być bardzo kosztowne.
Olej spożywczy to jeden z tych produktów, które można znaleźć w niemal wszystkich gospodarstwach domowych. Używamy go każdego dnia, a gdy jest już niepotrzebny, to wylewamy go zwykle do kanalizacji. Tam tłuszcz tężeje i osadza się na ścianach rur, tworząc warstwę osady, która z czasem może prowadzić do całkowitego zablokowania przepływu.


REKLAMA


Zobacz wideo Co się dzieje z naszymi śmieciami? Gazeta.pl z wizytą w sortowni BYŚ


Olej po smażeniu - gdzie wyrzucić ten kłopotliwy odpad?
Być może nie wszyscy zdają sobie sprawę z tego, iż wylewając tłuszcz do rur, można doprowadzić do poważnych szkód. Kanalizacja z pewnością nie jest miejscem, do którego powinien trafić zużyty olej po smażeniu. Gdzie wyrzucić zatem ten rodzaj odpadu kuchennego? Są dwie możliwości:


pierwsza z nich zakłada, iż zużyty tłuszcz powinniśmy oddać do PSZOK-u, czyli Punktu Selektywnego Zbierania Odpadów Komunalnych. Każda gmina ma obowiązek utworzenia na swoim terenie co najmniej jednego tego rodzaju punktu. Mieszkańcy mogą tam bezpłatnie oddać rzeczy, które nie mieszczą się w standardowych pojemnikach lub wymagają specjalnego traktowania. Informacji na temat lokalizacji PSZOK-u w gminie należy szukać na stronie internetowej danego samorządu
istnieje także możliwość wyrzucenia oleju do czarnego kosza na odpady zmieszane, po uprzednim przelaniu go do szczelnie zamkniętego pojemnika


Przed wyrzuceniem zużytego oleju po smażeniu warto upewnić się, co na ten temat mówią lokalne przepisy dotyczące gospodarki odpadami. Niektóre gminy mają wyznaczone miejsca ze specjalnymi pojemnikami do segregacji oleju, który następnie jest poddawany recyklingowi i wykorzystywany ponownie np. w przemyśle rafineryjnym.


Olej po smażeniu - gdzie wyrzucić i jak? Unikaj tych błędów
Ani zlew, ani toaleta nie są miejscami, do których powinien trafić olej po smażeniu. Gdzie wyrzucić tłuszcz, który wykorzystujemy do przygotowania potraw w swoich kuchniach, już wiemy. Wiedzieć trzeba także, w jaki sposób olej jadalny powinien być przygotowany do utylizacji. Poniżej najważniejsze zasady:


tłuszcz należy przelać do plastikowej butelki lub szklanego słoika
nie należy przelewać gorącego oleju - musi on być dobrze ostudzony, aby plastik nie roztopił się pod wpływem wysokiej temperatury
pojemnik z zimnym olejem należy bardzo szczelnie zamknąć, aby ciecz z niego nie wyciekała i nie zanieczyszczała innych odpadów
utylizować należy nie tylko olej po smażeniu, ale także inne rodzaje tłuszczów i olejów, które są używane w naszej kuchni, np. tłuszcz z potraw pieczonych, olej z marynat, puszek i konserw


Zobacz też: Gdzie wyrzucać gąbki? Czy wiesz, iż gąbkę kuchenną należy wymieniać przynajmniej raz w tygodniu?
Idź do oryginalnego materiału