Lubisz gołąbki w sosie pomidorowym? Kto ich nie lubi… Nie da się ukryć, iż jest to jedno z najpopularniejszych dań, które lubimy spożywać zwłaszcza zimą. jeżeli chciałbyś w jakiś sposób urozmaicić to danie, to gołąbki zapiekane w żurku powinny być w tym przypadku kulinarnym dziełem sztuki. Swoją recepturą na taką wersję, podzieliła się z nami Ewa Wachowicz – popularna jurorka i miłośniczka gotowania.
Dlaczego warto zrobić gołąbki zapiekane w żurku?
Odpowiedź na tak postawione pytanie, na pewno nie będzie jednoznaczna, ale warto sięgnąć po coś innego i w pełni wyjątkowego, co zachwyci smakiem nie tylko twoich domowników, ale również gości. To polski klasyk w zupełnie innej odsłonie, który wyróżnia się wyrazistym smakiem i głębokim aromatem. Robi się je niemal tak samo, jak tradycyjne gołąbki, ale z pewną różnicą. Zamiast sosu pomidorowego, wykorzystany został tu żurek. Gołąbki zapiekane w żurku to danie, które warto przygotować w najbliższym czasie. Będziesz zachwycony!
Gołąbki – Pyszności; foto: Canva
Jak zrobić gołąbki zapiekane w żurku?
Możesz być pewny, iż sos pomidorowy już na zawsze odejdzie w zapomnienie. Taka forma to kulinarne dzieło sztuki. Ale niech nasze słowa zamienią się w czyny i przygotowanie czegoś wyjątkowego. Zatem, do dzieła!
Składniki:
- 400 g ryżu
- kapusta włoska średniej wielkości
- 3 szklanki wody
- około 400 g wieprzowego mięsa mielonego
- 2 ząbki czosnku
- łyżka masła
- 2 cebule
- łyżka oliwy
- szklanka żuru
- sól i pieprz do smaku
- szklanka śmietanki 30 proc.
Sposób przygotowania:
Gołąbki zapiekane w żurku są bardzo proste w przygotowaniu i praktycznie nie różnią się niczym od gołąbków w sosie pomidorowym. Rozpocznij od oczyszczenia główki kapusty i ugotowania jej we wrzątku przez 30 minut. Po tym czasie delikatnie oddziel liście i z każdego z nich odetnij twardą część. Teraz czas na przygotowanie farszu do gołąbków. W tym celu, na patelnię wlej oliwę, wsyp ryż i smaż do momentu, aż się zeszkli. Następnie wlej wodę, dodaj sól i gotuj do momentu, aż ryż wchłonie cały płyn. Kolejny krok to podsmażenie cebuli i czosnku na patelni, na maśle.
Żur – Pyszności; Foto Canva.com
Teraz, do mięsa mielonego dodaj ugotowany wcześniej ryż wraz z cebulą i czosnkiem, dopraw wszystko solą i pieprzem i dokładnie mieszaj, wyrabiając masę mięsną. Każdy z liści kapusty nadziej farszem i uformuj gołąbki. Na dnie naczynia żaroodpornego ułóż kilka liści kapusty, a na nie gołąbki. Wszystko przykryj kolejnymi liśćmi kapusty. Zalej wszystko mieszanką żuru i śmietanki i wstaw do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni. Piecz przez około 30 minut, od czasu do czasu polewając gołąbki sosem ze spodu naczynia. Smacznego!
A co powiesz na trójkątne gołąbki? Przepis znajdziesz na naszym kanale YouTube: