Poznaj sprawdzony przepis na gołąbki z młodej kapusty z mięsem i ryżem zarumienione w piekarniku. To danie na które czekam cały rok. Pyszny farsz z mięsa, ryżu i cebulki zawijam w liściach młodej kapusty, zalewam wywarem i piekę. Podaję polane sosem pomidorowym. Liście młodej kapusty są elastyczne, nie pękają i łatwo się zwijają. Gołąbki z piekarnika są miękkie i wbrew pozorom szybkie w przygotowaniu.
Składniki:
Szklanka to pojemność 250ml.
Ilość porcji gołąbków zależy od wielkości użytych główek kapusty. U mnie wyszło ponad 20 pysznych gołąbków.
- 2 główki młodej kapusty (ewentualnie 1 duża)
- 1 kg mięsa mielonego u mnie z łopatki
- 1 jajk0
- 200g ugotowanego ryżu
- 2 cebule średniej wielkości
- przyprawy do smaku: 2-3 łyżeczki soli, 1-2 łyżeczki świeżo zmielonego pieprzu czarnego, garść majeranku
Dodatkowo do zalewy: 5 ziaren pieprzu czarnego, 5 ziaren ziela angielskiego oraz 4 liście laurowe.
Składniki na sos:
- 600g pomidorów (świeżych, domowych ze słoika lub z puszki) ewentualnie 4 łyżki koncentratu pomidorowego wraz z 2 szklankami wody
- 4 łyżek śmietany
- 1,5 łyżki mąki pszennej.
- 1 łyżeczka oregano
- pół łyżeczki papryki (ostrej lub słodkiej)
- szczypta: soli, pieprzu oraz soli.
Zobacz jak zrobić gołąbki z młodej kapusty w piekarniku.
Aby zrobić gołąbki z młodej kapusty w piekarniku potrzebować będziesz przede wszystkim: dużego garnka, naczynia żaroodpornego, łyżki, widelca lub łyżki cedzakowej. Przyda się także blender lub mikser do przygotowania sosu pomidorowego. Gołąbki zapiekam w piekarniku, ponieważ tak jest szybciej i wygodniej przy większej ilości.
Przygotowuję kapustę na gołąbki.
Krok 1. W dużym garnku zagotowuję wodę. Nie za dużo, aby zmieściła się też kapusta. Usuwam wierzchnie liście z główek młodej kapusty. Nie wyrzucaj ich, przydadzą się :-). Główki kapusty pozbawione głąbów wkładam dziurką po głąbie ku dołu do gorącej i osolonej (1 łyżka soli) wody w celu sparzenia. Po chwili (2-3 minuty) stają się miękkie i elastyczne. Co jakiś czas obracam kapustę i wyciągam kolejne liście z wody dzięki noża i widelca. Możesz oczywiście posłużyć się dla wygody łyżką cedzakową. Młoda kapusta jest elastyczna i miękka, bardzo gwałtownie i sprawnie to idzie. Nie wylewaj wody z moczenia, gdyż wykorzystamy ją do zalania gołąbków w naczyniu żaroodpornym.
Przygotowuję farsz na gołąbki.
Krok 2. Ryż płuczę pod bieżącą wodą i wrzucam do garnka. Zalewam 1 litrem wody, dodaję 1 łyżeczkę soli. Gotuję w osolonej wodzie na pół twardo, o połowę krócej niż podano na opakowaniu. Najczęściej jest to około 5-8 minut. Odcedzam studzę i odmierzam 200g.
Krok 3. Kilogram mięsa mielonego umieszczam w misce. Obieram 2 średnie cebule, ścieram na drobnych oczkach tarki i wrzucam do miski z mięsem. jeżeli wolisz, możesz oczywiście pokroić cebulę w drobna kostkę. Wrzucam także 200g ugotowanego do miękkości i lekko ostudzonego ryżu. Wsypuję garść majeranku, 2-3 łyżeczki soli oraz 1/2 łyżeczki świeżo zmielonego pieprzu czarnego. Wbijam 1 całe jajko. Całość wyrabiam ręką do połączenia składników.
Krok 4. Przed nałożeniem przygotowanego farszu, każdy liść zaparzam ponownie w gorącej wodzie.
Dzięki temu łatwiej zawijać gołąbki. W zależności od kapusty czasami dzięki noża usuwam nożem zgrubienie na głównym nerwie liścia kapusty. 1 czubatą łyżkę farszu nakładam na środek każdego liścia młodej kapusty. Przykrywam farsz jednym końcem liścia, zwijam gołąbeczki identycznie jak roladę, a boki składam do środka. Gołąbki odkładam zawinięciem do dołu. Czynność powtarzam, aż skończy się farsz lub liście kapusty (dlatego lepiej mieć 2 główki dla zapasu). jeżeli pozostanie kilka za małych liści, to zawijam je, a następnie w większy liść.
Układam i piekę gołąbki.
Krok 5. Na dno naczynia żaroodpornego wykładam mniejsze niewykorzystane liście oraz zdjęte z wierzchu kapusty uszkodzone liście, których nie kazałam na początku wyrzucać :-). Aby gołąbki leżały równo, ścinam grzbiety liści lub ugniatam je ręką. Gołąbki układam zawinięciem do dołu ciasno w naczyniu żaroodpornym jeden przy drugim, a następnie piętrowo jeden na drugim. Pomiędzy głąbki wkładam 5 ziaren ziela angielskiego, 5 ziaren pieprzu czarnego oraz 4 listki laurowe. jeżeli pozostanie wolne miejsce, to wypełniam je liściem. Zalewam osoloną wodą z moczenia kapusty, mniej więcej do 3/4 wysokości warstwy gołąbków. Całość przykrywam liśćmi, które mocno się spalą podczas pieczenia, ale uchronią gołąbki. Możesz także przykryć gołąbki folią aluminiową zamiast liści. Ja preferuję naturalne listki kapusty.
Piekę w temperaturze 180 stopni C przez około 60 minut z termoobiegiem. Po tym czasie zdejmuję z wierzchu spalone liście kapusty i piekę jeszcze około 15 – 20 minut, aż gołąbki się zarumienią.
Przygotowuję sos pomidorowy
Krok 6. W trakcie pieczenia gołąbków przygotowuję sos pomidorowy. 600g pomidorów (świeże, domowe ze słoika lub z puszki) rozdrabniam blenderem lub miksuję, a jeżeli nie masz pomidorów, możesz użyć 4 łyżki koncentratu pomidorowego rozmieszanych w 2 szklankach wody. Dodaję 1 łyżeczkę oregano, pół łyżeczki papryki (może być słodka lub ostra w zależności od upodobania). Całość doprawiam do smaku szczyptą soli, pieprzu oraz cukru i mieszam do uzyskania jednolitego sosu. Sos podczas mieszania zagotowuję i zdejmuję z ognia. Sos można rozwodnić wodą lub zagęścić mąką. 1,5 łyżki mąki pszennej mieszam w 2-3 łyżkach wody, tak aby nie było grudek, wlewam do sosu pomidorowego i mieszam. Zahartowane (do śmietany dodaję kilka łyżek sosu i mieszam) 4 łyżki śmietany także dodaję do sosu i mieszam. Gdyby jakimś cudem powstały grudki w sosie, to możesz oczywiście użyć blendera do rozdrobnienia. Do sosu oczywiście jeżeli lubisz, możesz dodać ząbek czosnku oraz dowolne przyprawy.
Gołąbki są moim ulubionym daniem na niedzielny obiad. Sprawdź także efektowną i pyszną paprykę faszerowaną mięsem mielonym i ryżem zapiekana w piekarniku.
Gotowe gołąbki polewam sosem pomidorowym. Możne je udekorować koperkiem i podawać z ziemniakami lub chlebem. Bardzo lubię jeść gołąbki bez dodatków.