Gofry z jabłkami to moje tegoroczne odkrycie. Śmiało mogę napisać, iż z pewnością będę je robiła przez całą jesień. Delikatnie słodkie, maślane, z nutą cynamonu, wilgotne...po prostu pyszne. Zdecydowanie to mój jesienny comfort food.
Najlepsze przepisy na placki z jabłkami - zobacz TUTAJ.
Pewnie spytacie mnie, czy takie gofry są chrupiące tak jak te z przepisu podstawowego? Nie. Gofry z jabłkami to inny rodzaj gofrów. Nie możemy od nich oczekiwać takiej lekkości i puszystości jak od tradycyjnych gofrów. Są mięsiste i wilgotne, niczym placki z jabłkami, i równie wciągające. Na pewno nie można się im oprzeć i poprzestać na jednym.
Gofry z jabłkami otrzymamy przez dodanie do ciasta gofrowego startych jabłek. Ciasto gofrowe powstaje przez utarcie masła z cukrem, następnie z jabłkami, a na końcu przez wymieszanie z mlekiem i mąką z proszkiem do pieczenia. Proszku do pieczenia jest dość mało, a cukier można całkowicie pominąć i otrzymać w ten sposób gofry idealne dla dzieci (a szczególnie tych rozszerzających dietę).
Gofry jabłkowe
Z czym podać gofry z jabłkami?
Najchętniej zjadam je same. Ale podsuwam Wam kilka propozycji fajnych dodatków, które będą pasowały do tych gofrów:
- Sos toffi - w rondelku umieszczamy pół szklanki śmietany kremówki i pół szklanki cukru trzcinowego. Podgrzewamy je na wolnym ogniu aż cukier się rozpuści, a sos zgęstnieje. Staramy się często mieszać.
- Sos karmelowy lub kajmak - sos przygotujesz według TEGO przepisu.
- Jogurt naturalny czy skyr i owoce - to w wersji dla dbających o linie.
- Sos waniliowy - według TEGO przepisu - czyli pyszny sos budyniowy.
- Syrop klonowy i masło - na ciepłym gofrze kładziemy kawałki zimnego masła i polewamy syropenm klonowym.
- Duszone jabłka i bita śmietana
- Bita śmietana i starta czekolada
- Sos czekoladowy - zagotowujemy 200g śmietanki kremowej 30% lub 36% i dodajemy 100g połamanej czekolady mlecznej lub deserowej. Odstawiamy na 3 minuty. Następnie mieszamy do połączenia.
- Nutella - przełóż ją do miseczki i podgrzej przez kilka sekund w mikrofali, aby otrzymać sos czekoladowy.
Gofry jabłkowe
Więcej przepisów na pyszne gofry
- Gofry serowe
- Gofry z borówkami na kwaśnej śmietanie
- Gofry z czekoladą
- Gofry z bitą śmietaną i truskawkami
Gofry z jabłkami
To połączenie placków z jabłkami i gofrów w jednym. Są idealne na śniadanie, lunch czy kolację. Musisz wypróbować ten przepis na pyszne jesienne gofry!
Gofry z jabłkami
Składniki (6-8 sztuk):
- 100g masła,
- 1 cukier wanilinowy (16g),
- 1/2 łyżki cukru,
- szczypta soli,
- 2 jajka r.M,
- 200g mąki pszennej,
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia,
- 1 łyżeczka cynamonu,
- 150ml mleka,
- 220g startych jabłek,
Przygotowanie:
Wszystkie składniki na gofry powinny być w temperaturze pokojowej tzn. masło, jajka, mleko i jabłka wyjmujemy minimum 2 godziny wcześniej z lodówki i ustawiamy na blacie.
W jednej misce mieszamy ze sobą suche składniki: mąkę pszenną, szczyptę soli, proszek do pieczenia, cynamon. Obrane jabłka ścieramy na grubych oczkach tarki.
* Do gofrów polecam użyć odmian jabłek przeznaczonych do wypieków tj. szarej renety lub antoniówki. jeżeli nasze jabłka będą słodkie, innej odmiany, to możemy nie dodawać już 1/2 łyżki cukru, ale dać sam cukier wanilinowy.
Przygotowanie gofrów z jabłkami
Do miski wkładamy masło, dodajemy cukier i cukier wanilinowy. Ucieramy je mikserem na najwyższych obrotach na jasną, puszystą masę maślaną (około 5-7 minut). Podczas miksowania możemy kilka razy zebrać szpatułką masło ze ścianek. Ilość masła nie jest duża więc chcemy, aby dobrze się utarła na puch i połączyła z cukrem. Następnie dodajemy po jednym jajku i ucieramy po około 30 sekund po każdym dodaniu.
* Po dodaniu jajek masę może wydawać się zwarzona. Nie należy się tym przejmować. Po dodaniu suchych składników wszystko wróci do normy. Aby temu zapobiec przy dodaniu każdego jajka dodajemy odrobinę mąki i miksujemy na średnich obrotach miksera.
Dodajemy suche składniki oraz mleko i mieszamy krótko, tylko do połączenia, na małych obrotach miksera. Na sam koniec dodajemy starte jabłka i mieszamy krótko szpatułką lub łyżką do połączenia. Ciasto na gofry jest gotowe.
Przygotowanie gofrów z jabłkami
Nagrzewamy gofrownicę. Ja swojej gofrownicy niczym nie smaruje, ale jeżeli jest taka potrzeba to po nagrzaniu można ją natłuścić odrobią oleju. Nakładamy porcję ciasta i rozsmarowujemy ją. Ciasto jest dość gęste. Gofry pieczemy około 3-7 minut w nagrzanej gofrownicy (w zależności od rodzaju gofrownicy ten czas może być różny). Pieczemy je bez otwierania gofrownicy. Powinny być rumiane z obu stron. Gofry wyjmujemy ostrożnie patyczkiem do szaszłyków na kratkę i pozwalamy im ostygnąć. Smacznego!
* Używam gofrownicy marki Dezal o mocy 1300W. Polecam ją bardzo, bo gofry za każdym razem wychodzą idealne. Gofrownica jest ciężka, solidna. W tej gofrownicy idealne gofry z jabłkami mam po około 3 minutach i 30 sekundach.
** Dość ważne jest, aby nie otwierać gofrownicy zbyt często w trakcie pieczenia. Najlepiej przetestować na pierwszej partii gofrów ile czasu potrzeba, aby uzyskać idealnie rumiane gofry. I następne piec już odpowiednio długo.
*** Gofry najlepiej wyjmować na metalową kratkę. jeżeli takiej nie posiadasz to wyjmij je na kratkę, którą masz w wyposażeniu piekarnika. Kratka pozwala im gwałtownie odparować. Sprawia, iż gofry nie zrobią się miękkie. Nie wyjmujemy gofrów na talerz, bo spocą się od spodu i zmiękną.
Gofry z jabłkami