Gniecione ziemniaki z piekarnika

ania-gotuje.pl 1 rok temu

Poznaj gniecione ziemniaki z piekarnika do obiadu, które smakują bajecznie i ciężko się im oprzeć. Są niezwykle chrupiące na zewnątrz oraz kremowe i delikatne w środku. Świetnie pasują do każdej potrawy mięsnej lub jako samodzielne danie, polane ulubionym sosem. Zaskocz swoich najbliższych oryginalnym obiadem.

Na wstępie napiszę, iż nie są to ziemniaki puree, ale gotowane w mundurkach i gniecione przed pieczeniem. Potrawa jest bardzo prosta i szybka, a do jej zrobienia wystarczą tylko 2 składniki oraz ulubione przyprawy. jeżeli lubisz tradycyjnie pieczone ziemniaczki, to sprawdź także mój przepis na ziemniaki pieczone w piekarniku.

Gniecione ziemniaki z piekarnika – składniki:

Podane składniki są na 4 porcje do obiadu.

  • 800 g ziemniaków (najlepiej młode o tej samej wielkości)
  • do wyboru: 100 ml oliwy z oliwek lub oleju roślinnego, ewentualnie 60 g roztopionego masła
  • ulubione przyprawy do smaku: sól, świeżo zmielony pieprz czarny, słodka lub ostra papryka, zioła prowansalskie, oregano

Sposób wykonania gniecionych ziemniaczków z piekarnika

Do zrobienia potrawy potrzebne nam będę głównie: garnek, blacha do pieczenia i oczywiście piekarnik. Przyda się także tłuczek do mięsa lub zwykły widelec do rozgniecenia.

Gotuję ziemniaki w mundurkach

Ziemniaków nie obieram, ale dokładnie myję. Następnie wrzucam do garnka i zalewam zimną i osoloną wodą. Zagotowuję i od czas wrzenia, gotuję w mundurkach przez około 25 – 30 minut (w zależności od wielkości), aż lekko zmiękną. Nie mogą być za twarde, bo ich nie rozgnieciesz przed upieczeniem. Dzięki gotowaniu w mundurkach, ziemniaki nie będą ciapowate po ugotowaniu. Najlepszą są oczywiście młode ziemniaki z delikatną skórką.

Po ugotowaniu, odcedzam i odstawiam do lekkiego ostygnięcia. Stare ziemniaki z grubą skórą radzę obrać po lekkim ostudzeniu.

Ziemniaki rozgniatam i piekę w piekarniku

Piekarnik nagrzewam do 190 stopni C.

Blachę piekarnika wyścielam papierem do pieczenia. Układam w odstępach ugotowane ziemniaki i spłaszczam do połowy lub 1/3 wysokości (nie na placek) dzięki tłuczka do mięsa, widelca lub dna od szklanki.

Zgniecione ziemniaki polewam oliwą z oliwek lub olejem roślinnym. Możesz też wysmarować masłem. Całość oprószam ulubionymi przyprawami do smaku. U mnie są to: sól, świeżo zmielony pieprz czarny, słodka lub ostra papryka, zioła prowansalskie oraz oregano.

Tak przygotowane ziemniaki umieszczam na środkowej półce nagrzanego piekarnika. Piekę z termoobiegiem w temperaturze 190 stopni przez około 20 – 25 minut. Po tym czasie gniecione ziemniaki zarumienią się.

Gniecione ziemniaki z piekarnika wyjmuję ostrożnie z piekarnika i podaję od razu na ciepło. Gdy są gorące możesz też posypać startym serem żółtym. Smakują idealnie z ulubionym sosem np czosnkowym lub jako dodatek do potraw mięsnych, zamiast tradycyjnie gotowanych ziemniaków.

Potrawę możesz też tak jak ja, podać z twarożkiem zmieszanym ze śmietaną i rozgniecionym czosnkiem. W tym celu wymieszaj 250 g twarogu z 200 g śmietany 18% i dodaj 2 – 3 rozgniecione ząbki czosnku.

Pieczone ziemniaczki świetnie smakują zarówno z twarożkiem jak i z potrawami mięsnymi. Takie ziemniaczki świetnie pasują do kapuśniaku.

Zwykły ziemniak, a można z niego wyczarować takie pyszności. Smacznego!

Idź do oryginalnego materiału