Ginący zawód wraca do łask. Zainteresowanie kursami jest duże

news.5v.pl 9 godzin temu

„Ale wypas!” to hasło bezpłatnych kursów na bace i juhasów, które organizuje Małopolska Szkoła Gościnności w Myślenicach.

Jak czytamy na stronie szkoły, dla przyszłych baców przygotowano 15-godzinny cykl wykładów oraz 6 godzin zajęć praktycznych na bacówce. Z kolei kurs na juhasa składa się z 42 godzin wykładów oraz 150 godzin praktyki w ramach stażu zawodowego, który odbędzie się pod opieką dyplomowanego bacy.

Bezpłatne kursy na bace i juhasów

Koordynatorka projektu Sabina Cygan podkreśla, iż juhasem nie musi wcale zostać góral; o tę pracę może ubiegać się choćby mieszkaniec Warszawy, ale będzie musiał spełnić dodatkowe warunki.

ZOBACZ: Turyści stawiają na Tatry. Polskie góry okazały się prawdziwym hitem

– Kandydat spoza Małopolski będzie musiał zadeklarować, iż będzie wyrabiał oscypki i wypasał owce na terenie Małopolski. Ponadto, taki adept – juhas – będzie musiał znaleźć doświadczonego bacę, który potwierdzi jego pracę w regionie – wyjaśniła Sabina Cygan.

W kursach na juhasa mogą brać udział osoby pełnoletnie z przynajmniej podstawowym wykształceniem. Przyszły baca musi mieć co najmniej 21 lat – czeladnik wykształcenie minimum zawodowe, a baca – mistrz przynajmniej średnie i co najmniej 5-letnie doświadczenie w pasterstwie lub posiadać swoje stado owiec.

Czym jest bacowanie?

Finałem kursów będą egzaminy zawodowe podzielone na część praktyczną na wybranych pastwiskach i bacówkach, oraz egzamin teoretyczny, który przeprowadzi Izba Rzemieślnicza w Katowicach. Zapisy na kurs ruszają 17 lutego 2025r. i potrwają do końca miesiąca tj. 28.02.2025r.

Zainteresowanie tegorocznym kursem jest spore, ale jeszcze są wolne miejsca. W ubiegłym roku kurs ukończyło 22 juhasów i 17 baców.

Bacowanie, czyli praktyka kulturowego wypasu owiec, zostało wpisane na Krajową Listę Niematerialnego Dziedzictwa Kulturowego w 2022 r. Sery owcze, czyli oscypek i bryndza, widnieją natomiast na unijnej liście produktów tradycyjnych, chronionych prawem w całej UE. Wędzone sery z bacówek można sprzedawać w okresie wypasu owiec, czyli od maja do października.

an/pbi / PAP/Polsatnews.pl

Czytaj więcej

Idź do oryginalnego materiału