Jak podkreślali organizatorzy, „cieszy nas, iż ta impreza stała się już tradycją. Gęsina to danie, które od lat towarzyszy obchodom Święta Niepodległości, a Poznań potrafi to świętować z wyjątkowym smakiem”.
W programie wydarzenia znajdą się kulinarne pokazy, koncerty i degustacje gęsiny w różnych odsłonach, od tradycyjnych potraw po nowoczesne interpretacje. Uczestnicy będą mogli spróbować tysięcy porcji przygotowanych przez wielkopolskich rzemieślników, kucharzy i mistrzów sztuki kulinarnej. Degustacje odbywać się będą zarówno na placu Wolności, jak i na ulicy Święty Marcin – w godzinach od 10:00 do 18:00.
– Chcemy, by gęsina na dobre wróciła na polskie stoły, nie tylko w listopadzie – mówił prezes cechu rzeźników i kucharzy. – To mięso delikatne, zdrowe i wyjątkowo smaczne. Warto je odkrywać na nowo, tak jak przed laty czyniły to nasze babcie i mamy.
Organizatorzy zwracali uwagę, iż promocja gęsiny przynosi wymierne efekty.
– „Spożycie gęsiny w Polsce rośnie. Wielkopolska i Kujawy to dziś główne regiony hodowli, a coraz więcej Polaków wraca do rodzimych smaków” – podkreślano – „Jeszcze kilka lat temu 90 procent mięsa trafiało na eksport. Teraz coraz więcej zostaje w kraju i trafia na nasze stoły”.
Podczas konferencji przedstawiono również wyniki ogólnopolskiego konkursu „Przekąski z Gąski”, organizowanego przez Instytut Skrzynki. Jak relacjonowała jego przedstawicielka Marzena Wyskowska-Kanisz, jury oceniało ponad 30 potraw z gęsiny – od pasztetów i półgęsków po nowoczesne dania, jak tatar z gęsi.
– Z roku na rok rośnie liczba zgłoszeń i kreatywność uczestników. Widać, iż Polacy coraz bardziej doceniają to mięso – podkreśliła.
„Gęsina na Imieninach” jest realizowana przy wsparciu Funduszu Promocji Mięsa Drobiowego, który od lat finansuje kampanie promujące polskie produkty mięsne.
– Bez tego wsparcia wiele działań promocyjnych nie mogłoby się odbyć – zaznaczyli organizatorzy.
Na gości czekać będą również atrakcje artystyczne, m.in. występ zespołu Poznań Brass oraz stoiska cechów i wystawców z regionu. Wszystko w duchu wspólnego świętowania i promowania kulinarnego dziedzictwa Wielkopolski.
– Tak jak Amerykanie mają swojego indyka, my możemy mieć gęś – podkreślano podczas konferencji – Niech to będzie nasz narodowy smak, symbol polskiej tradycji i euforii świętowania.
















![Szpital Uniwersytecki wzbogacił się o nowy sprzęt [ZDJĘCIA]](https://krknews.pl/wp-content/uploads/2025/11/577779656_1668269277849330_8289005349240259857_n.jpg)