Gęś pieczona na obiad. Przepis na tradycyjne danie na 11 listopada. Tak piekły nasze mamy i babcie

stronakuchni.pl 1 rok temu
Zdjęcie: Jane Rubtsova/Getty Images


Gęś pieczona jest tradycyjnym daniem podawanym w dniu świętego Marcina, czyli 11 listopada. W Polsce gęsi są wtedy najtłustsze i najsmaczniejsze. To święto rozpoczyna też sezon na gęsinę. Gęś pieczona z kaszą to znakomite danie na rodzinny obiad. Zobacz tradycyjny przepis na pieczoną gęś.

Gęś pieczona z kaszą - przepis na obiad

Liczba porcji: dla 6 osób.
Czas przygotowania: 4 godziny.

Składniki:

  • 1 gęś o wadze około 1,5 kg,
  • 300 g kaszy gryczanej niepalonej,
  • 30 g suszonych grzybów,
  • gęsie podroby z wątróbką,
  • 1 marchewka,
  • 1 pietruszka,
  • 1 mały por,
  • 1/2 selera,
  • 1 cebula,
  • 1 jajko,
  • 2 łyżki masła,
  • 1 łyżka majeranku,
  • sól,
  • pieprz.

Jak zrobić pieczoną gęś?

Przygotowanie:

  1. Gęś należy umyć, osuszyć, rozciąć i wyluzować z kości. Następnie trzeba dokładnie natrzeć ją solą i pieprzem.
  2. Podroby, kości wyjęte z gęsi i namoczone wcześniej grzyby zalać 1,5 l gorącej wody i gotować przez 15 minut.
  3. Kolejnym krokiem jest dorzucenie oczyszczonych warzyw i gotowanie ich przez 30 minut.
  4. Kaszę gryczaną niepaloną trzeba wymieszać z jajkiem i wysuszyć, rozcierając grudki. Wywar trzeba odcedzić i odparować do momentu uzyskania 600 ml płynu.
  5. Podroby należy oddzielić od mięsa i drobno posiekać z grzybami. Oba składniki trzeba dodać do wywaru i dodać masło z majerankiem.
  6. Następnie należy przyprawić wywar solą i pieprzem, a także dodać wcześniej wysuszoną kaszę.
  7. Taki farsz należy przykryć i umieścić na 45 minut w nagrzanym piekarniku do 150° Celsjusza.
  8. Nadzienie do pieczonej gęsi należy wystudzić i faszerować nim oczyszczoną gęś. Miejsce nadziewania należy zaszyć sznurkiem wędliniarskim. Gotową gęś należy umieścić w brytfannie lub naczyniu żaroodpornym.
  9. Czas pieczenia uzależniony jest od wielkości ptaka. Gęś o wadze 1,5 kg powinna być pieczona przez 1 godzinę od czasu do czasu polewana tłuszczem. Należy przyjąć zasadę, iż na każde 500 g mięsa trzeba piec je o 20 minut dłużej w temperaturze 175° Celsjusza.
quiz Quiz. Sprawdź, czy jesteś znawcą polskiej kuchni. Prawda czy fałsz?

Dlaczego gęsina popularna jest 11 listopada?

Według legendy święty Marcin nie chciał zostać biskupem i miał schować się przed sygnatariuszami papieskimi w szopie z gęsiami. Niestety duchownego zdradziły gęsi, które zaczęły hałasować na widok intruza. Drugim argumentem jest obserwowanie zmian zachodzących w naturze. W listopadzie gęsi były najtłustsze, aby mieć ciepło na zimę. Właśnie w listopadzie i grudniu trwa na nie sezon i można kupić świeżą gęsinę. Poza pieczoną gęsią warto wypróbować zupę z brukwi na gęsinie popularną na Kaszubach.

Sprawdź: Przepis na pierś z gęsi. Idealne danie nie tylko na 11 listopada

Przyprawy do gęsi

Tradycyjnie pieczona gęś przyprawiana jest majerankiem. Szczególnie warto dodać suszony majeranek, gdy do wnętrza gęsi wkładamy ćwiartki jabłek. Poza tym do pieczonej gęsi pasuje:

  • suszony koperek,
  • suszona natka pietruszki,
  • tymianek,
  • rozmaryn.

Z czym podawać?

Pieczoną gęś polecamy podawać z surówką z czerwonej kapusty, kluskami śląskimi lub pieczonymi ziemniakami. Można także zrobić domowe frytki z batatów albo przygotować tradycyjne kopytka.

Odmierzaj składniki precyzyjnie

  1. Empik

    Waga kuchenna z misą SENCOR SKS 4004GR

    Waga kuchenna z misą SENCOR SKS 4004GR

    91,02 zł
  2. Empik

    Waga kuchenna SENCOR SKS 5305

    Waga kuchenna SENCOR SKS 5305

    89,80 zł
  3. Empik

    Waga kuchenna BEURER KS 19 Ice Cream

    Waga kuchenna BEURER KS 19 Ice Cream

    134,66 zł
  4. Empik

    Waga kuchenna MEDIA-TECH Smart Kitchen Scale BT MT5516

    Waga kuchenna MEDIA-TECH Smart Kitchen Scale BT MT...

    76,06 zł
  5. Empik

    Stacja Hario V60 Drip Station

    Stacja Hario V60 Drip Station

    149,99 zł
  6. Empik

    Waga kuchenna HARIO Drip Scale V60

    Waga kuchenna HARIO Drip Scale V60

    363,48 zł
  7. Empik

    Waga listowa DYMO M5

    Waga listowa DYMO M5

    416,61 zł
  8. Empik

    Waga kuchenna BEURER KS 19 Berry

    Waga kuchenna BEURER KS 19 Berry

    134,66 zł
  9. Empik

    Waga kuchenna GREENBLUE GB171

    Waga kuchenna GREENBLUE GB171

    45,00 zł
  10. Empik

    Waga kuchenna PROFI COOK PC-KW 1061

    Waga kuchenna PROFI COOK PC-KW 1061

    44,00 zł
  11. Empik

    Waga kuchenna GRAEF KS 202

    Waga kuchenna GRAEF KS 202

    97,99 zł
  12. Empik

    Waga kuchenna VISIOMED BewellConnect My Nutri Scale BW-SCF5

    Waga kuchenna VISIOMED BewellConnect My Nutri Scal...

    69,00 zł
  13. Empik

    Waga kuchenna z misą ELDOM WK320S

    Waga kuchenna z misą ELDOM WK320S

    91,30 zł
  14. Empik

    Waga kuchenna z misą ETA Storio 577790020

    Waga kuchenna z misą ETA Storio 577790020

    128,00 zł
  15. Empik

    Waga precyzyjna ADLER AD 3161

    Waga precyzyjna ADLER AD 3161

    42,11 zł
  16. Empik

    Waga kuchenna SENCOR SKS 6500BK

    Waga kuchenna SENCOR SKS 6500BK

    159,31 zł
  17. Empik

    Waga kuchenna LAMART Bamboo

    Waga kuchenna LAMART Bamboo

    91,63 zł
  18. Empik

    Waga kuchenna dzbanek LTC WG107C

    Waga kuchenna dzbanek LTC WG107C

    55,00 zł
  19. Empik

    Zelmer, Waga kuchenna, ZKS1500N, biała, 5 kg

    Zelmer, Waga kuchenna, ZKS1500N, biała, 5 kg

    99,00 zł
  20. Empik

    Waga kuchenna z misą BLAUPUNKT FKS602

    Waga kuchenna z misą BLAUPUNKT FKS602

    69,00 zł
Materiały promocyjne partnera

Zobacz także inne tematy kulinarne ze Strony Kuchni:

Idź do oryginalnego materiału