Smażone kwiatki to deser, który prezentuje się niesamowicie efektownie na talerzu. Przepis jest bardzo prosty i szybki. Wystarczą cztery składniki.
Moja babcia przy pomocy specjalnej foremki smażyła dawniej proste kwiatuszki z masy przypominającej ciasto naleśnikowe. Ja jednak postawiłam na coś nieco innego — kwiatuszki z ciasta na bazie mąki, masła, mleka i jaja. Ich przygotowanie jest niesamowicie łatwe, a po usmażeniu prezentują się elegancko. Dekoruję je najczęściej kołderką z cukru pudru oraz truskawką lub maliną. Same w sobie nie są słodkie, bo w składnikach nie ma cukru, to właśnie te końcowe dodatki robią całą robotę. Dzięki smażeniu w głębokim tłuszczu nasz deser jest niesamowicie chrupiący. Koniecznie musisz spróbować i zrobić go w swoim domu.
Cały przepis krok po kroku znajdziesz na naszym wideo
Smażone kwiatki
Składniki:
- 1 jajko,
- 4 łyżki mleka,
- 60 g roztopionego masła,
- 200 g mąki pszennej.
Do dekoracji:
- owoce, np. truskawki, maliny, borówki,
- cukier puder.
Sposób przygotowania:
- Do miski wbijam jajko, dodaję mleko oraz roztopione i przestudzone masło. Łączę składniki przy pomocy trzepaczki.
- Następnie do mokrych składników wsypuję mąkę pszenną, mieszam, a następnie wyrabiam manualnie ciasto. Formuję je w kulkę i owijam miskę folią spożywczą. Odstawiam na 20 minut, żeby ciasto odpoczęło, a gluten mógł się związać.
Ciasto do smażonych kwiatków- Pyszności
- Po tym czasie rozwałkowuję ciasto. jeżeli klei się do wałka, delikatnie podsypuję je mąką. Z ciasta wycinam duży kwadrat, dzieląc go następnie na mniejsze kwadraty/prostokąty tej samej wielkości. Zerknij na wideo z przepisem, gdzie dokładnie pokazuję, jak to zrobić.
Smażone kwiatki- Pyszności
- Każdą część nacinam z czterech stron do środka. Palcem dociskam środek, układając jeden kawałek na drugim. Jeden kwiatuszek powstaje z 3 części ciasta.
Formowanie kwiatków- Pyszności
- Przy pomocy długiego patyczka do szaszłyków wkładam przygotowane kwiatuszki do rozgrzanego oleju. Smażę do momentu, aż się zarumienią i wyciągam je łyżką cedzakową. Odkładam na kawałek ręcznika papierowego, aby pozbyć się nadmiaru tłuszczu.
Smażone kwiatki- Pyszności
- Przestudzone kwiatuszki dekoruję cukrem pudrem. Na środku układam owoc: truskawkę, malinę lub borówkę.
Smacznego!Smażone kwiatki- Pyszności