Genialna przekąska do piwa. Czesi jedzą ją na kilogramy

pysznosci.pl 1 rok temu
Zdjęcie: Utopence, czeska przekąska - Pyszności; źródło: Getty Images


Pogoda nas wprawdzie nie rozpieszcza, ale prawdopodobnie wielu z was, niezrażonych prognozami, planuje długi weekend w plenerze. Grill, spotkania z najbliższymi i przyjaciółmi. Niewykluczone, iż będzie też piwo. Do niego nieodzowne są przekąski. Weźcie przykład z naszych południowych sąsiadów. U Czechów obowiązkową przekąską są utopence.

Utopence (topielcy) to genialna przekąska do piwa podawana we wszystkich piwiarniach w Czechach i na Słowacji. Kultowa przekąska to nic innego jak parówki lub serdelki marynowane w zalewie octowej. Oryginalnie przygotowuje się ją z kiełbasek wołowo-wieprzowych kiełbasek, ale u nas kupienie ich u nie jest łatwe. Możesz jednak użyć do przygotowania utopenców serdelków drobiowych lub cielęcych (ważne by były bez osłonek i z dobrym składem).

Czytaj też: Jakie parówki są najlepsze? Dietetyczka rozwiała wszelkie wątpliwości

Utopence, czeska przekąska – Pyszności; źródło: Getty Images

Utopence – przepis krok po kroku

Składniki:

  • 1/2 kg małych parówek lub serdelków
  • 4 cebule
  • 3 papryczki chili
  • 3 ząbki czosnku
  • 150 ml octu
  • 750 ml wody
  • łyżeczka soli
  • 2 łyżeczki cukru
  • pieprz ziarnisty
  • 3 liście laurowe
  • 7 ziaren ziela angielskiego
  • duży słoik

Sposób przygotowania:

  1. Do garnka wlej wodę i ocet. Dodaj przyprawy i zagotuj zalewę. Odstawą ją z ognia, przykryj pokrywką i zostaw, by ostygła.
  2. Cebule obierz i pokrój w krążki. Natomiast papryki i czosnek pokrój w plastry. W słoiku układaj na zmianę cebulę, papryczki, czosnek i parówki. Wszystko zalej ostudzoną zalewą.
  3. Słoik odstaw na 1 dobę w temperaturze pokojowej. Później przestaw go w ciemne i chłodne miejsce na 7 dni, po których parówki będą gotowe do spożycia. Przechowuj w lodówce. Serwuj z pełnoziarnistym, ciemnym pieczywem.

Sprawdź również przepis na podudzia z kurczaka z piekarnika:

Idź do oryginalnego materiału