Trwa FineDiningWeek®. Przez sześć tygodni festiwalu fine dining zyskuje nowy wymiar, bez zbędnego przepychu, za to z wyrafinowanym smakiem, autorskimi historiami i szacunkiem do sezonowości.
To nie tylko okazja, by zjeść w topowych restauracjach, ale przede wszystkim, by doświadczyć kuchni jako sztuki, przemyślanej, świadomej, zakorzenionej w rytmie natury i unikalnym stylu każdego szefa kuchni.
Rezerwacje dostępne są wyłącznie na stronie FineDiningWeek.pl. Liczba miejsc jest ograniczona. Jedno z miejsc, które dzisiaj polecamy jest klimatyczna restauracja YSSYCZ na poznańskich Jeżycach. Nie wszyscy pewnie wiedzą, iż Yssycz to dawna nazwa dzielnicy Jeżyce.
YSSYCZ – jedna z kulinarnych perełek Poznania
Jeśli szukasz wyjątkowego miejsca w stolicy Wielkopolski, koniecznie odwiedź YSSYCZ, nowoczesną restaurację, która wyróżnia się świeżym podejściem do sezonowych składników i autorską kreatywnością. Zlokalizowana na Jeżycach, łączy swobodną atmosferę z wysoką jakością i kuchnią, która zostaje w pamięci na długo.

Podczas FineDiningWeek® YSSYCZ oferuje dwa starannie skomponowane menu degustacyjne:
Wersja mięsna to między innymi:
- kaszanka z ostrą kiszoną kapustą, marynowanym żółtkiem i kurkami,
- gulasz z jelenia z purée z pieczonej pietruszki i chipsami z marchwi,
- czekoladowa monoporcja z pomarańczą i orzechową praliną.
Menu alternatywne (wegetariańsko-rybne) urzeka finezją:
- gzik z wędzonego twarogu z truflowym pudrem i kawiorem,
- pstrąg łososiowy z krokietem gryczanym i sosem hibiskusowym,
- mus cytrynowy z białą czekoladą i płynnym karmelem.
YSSYCZ to jedno z najbardziej polecanych miejsc na kulinarnej mapie Poznania. Nie przegapcie tej okazji.
Inne miejsca w Poznaniu
A gdzie jeszcze zjeść podczas FineDiningWeek® w Poznaniu? Oto lista pozostałych restauracji:
- Fish Market na Młyńska 12.
- KYOKAI SUSHI BAR.
- KLIMAT_wojciechklimas.
- Ludowa Bistro.
- Rosalie.
- Thai Thai.
- The Time -rekomendacja Michelin.
W ramach Festiwalu Restauracje przygotowują 2 limitowane menu spoza karty. Jedno mięsne, drugie wege lub rybne.
Obowiązują 3 progi cenowe:
- 99 zł + opłata rezerwacyjna za 3 dania i amuse-bouche
- 179 zł + opłata rezerwacyjna za 5 dań i amuse-bouche
- 269 zł za menu degustacyjne w The Time (rekomendacja Michelin)
Do każdego menu w prezencie koktajl na bazie Dewar’s lub Mocktail Sour.
Festiwal trwa do 10 sierpnia.
Zobacz także:
Dieta pudełkowa w Poznaniu: czy to opcja dedykowana także dla alergików?