Gdzie zjeść podczas FineDiningWeek® w Poznaniu?

poznanskieklimaty.pl 1 dzień temu

Trwa FineDiningWeek®. Przez sześć tygodni festiwalu fine dining zyskuje nowy wymiar, bez zbędnego przepychu, za to z wyrafinowanym smakiem, autorskimi historiami i szacunkiem do sezonowości.

To nie tylko okazja, by zjeść w topowych restauracjach, ale przede wszystkim, by doświadczyć kuchni jako sztuki, przemyślanej, świadomej, zakorzenionej w rytmie natury i unikalnym stylu każdego szefa kuchni.

Rezerwacje dostępne są wyłącznie na stronie FineDiningWeek.pl. Liczba miejsc jest ograniczona. Jedno z miejsc, które dzisiaj polecamy jest klimatyczna restauracja YSSYCZ na poznańskich Jeżycach. Nie wszyscy pewnie wiedzą, iż Yssycz to dawna nazwa dzielnicy Jeżyce.

YSSYCZ – jedna z kulinarnych perełek Poznania

Jeśli szukasz wyjątkowego miejsca w stolicy Wielkopolski, koniecznie odwiedź YSSYCZ, nowoczesną restaurację, która wyróżnia się świeżym podejściem do sezonowych składników i autorską kreatywnością. Zlokalizowana na Jeżycach, łączy swobodną atmosferę z wysoką jakością i kuchnią, która zostaje w pamięci na długo.

Podczas FineDiningWeek® YSSYCZ oferuje dwa starannie skomponowane menu degustacyjne:

Wersja mięsna to między innymi:

  • kaszanka z ostrą kiszoną kapustą, marynowanym żółtkiem i kurkami,
  • gulasz z jelenia z purée z pieczonej pietruszki i chipsami z marchwi,
  • czekoladowa monoporcja z pomarańczą i orzechową praliną.

Menu alternatywne (wegetariańsko-rybne) urzeka finezją:

  • gzik z wędzonego twarogu z truflowym pudrem i kawiorem,
  • pstrąg łososiowy z krokietem gryczanym i sosem hibiskusowym,
  • mus cytrynowy z białą czekoladą i płynnym karmelem.

YSSYCZ to jedno z najbardziej polecanych miejsc na kulinarnej mapie Poznania. Nie przegapcie tej okazji.

Inne miejsca w Poznaniu

A gdzie jeszcze zjeść podczas FineDiningWeek® w Poznaniu? Oto lista pozostałych restauracji:

  • Fish Market na Młyńska 12.
  • KYOKAI SUSHI BAR.
  • KLIMAT_wojciechklimas.
  • Ludowa Bistro.
  • Rosalie.
  • Thai Thai.
  • The Time -rekomendacja Michelin.

W ramach Festiwalu Restauracje przygotowują 2 limitowane menu spoza karty. Jedno mięsne, drugie wege lub rybne.

Obowiązują 3 progi cenowe:

  • 99 zł + opłata rezerwacyjna za 3 dania i amuse-bouche
  • 179 zł + opłata rezerwacyjna za 5 dań i amuse-bouche
  • 269 zł za menu degustacyjne w The Time (rekomendacja Michelin)

Do każdego menu w prezencie koktajl na bazie Dewar’s lub Mocktail Sour.

Festiwal trwa do 10 sierpnia.

Zobacz także:

Dieta pudełkowa w Poznaniu: czy to opcja dedykowana także dla alergików?

Idź do oryginalnego materiału