
Rydz, a adekwatnie Mleczaj rydz należy do grona wyjątkowo cenionych gatunków grzybów leśnych. Wśród miłośników grzybobrań te rdzawo-pomarańczowe kapelusze uważane są za jedne z najsmaczniejszych i najzdrowszych okazów. Ich znalezienie potrafi być jednak nie lada wyzwaniem. Dowiedz się, gdzie zatem skutecznie szukać rydzów w lesie.
Rydz — charakterystyka
Mleczaj rydz to jadalny gatunek grzyba leśnego znany ze swojego cielistoczerwonego lub pomarańczowego ubarwienia. Kapelusz rydza może osiągać pomiędzy 4 a 12 cm średnicy, a na jego powierzchni zauważalne są charakterystyczne prążki. Spód kapelusza wypełniają natomiast pomarańczowo-żółtawe, podłużne blaszki. Trzon tego grzyba dorasta zwykle do około 3-7 cm wysokości i 1-2,5 cm średnicy oraz przyjmuje barwę zbliżoną do kapelusza, może być też jaśniejszy i posiadać na swojej powierzchni ciemniejsze plamki. W przypadku rydzów często zauważane są również zielonkawe przebarwienia — odpowiada za nie mleczko pojawiające się w wyniku uszkodzenia powierzchni grzyba.

Gdzie skutecznie szukać rydzów?
Mimo iż pyszny smak rydzów przyciąga, to ich znalezienie może okazać się prawdziwym wyzwaniem, choćby dla doświadczonych grzybiarzy. Jest jednak kilka informacji, których znajomość może ułatwić poszukiwania czerwonawo-pomarańczowych kapeluszy.

Przede wszystkim należy odpowiednio wytyczyć teren poszukiwań. W tym celu musisz odnaleźć miejsce, w którym rosną około 4-5-metrowe sosny, najlepiej, jeżeli będą to samosiejki. W ich otoczeniu powinny znajdować się charakterystyczne elementy, takie jak: trawiasty teren, nawłocie i piaskowa ziemia. Rydze do wzrostu preferują młodniki i skrajne części lasu, gdzie naturalnie mają zapewnioną lekką wilgoć i dostęp do promieni słonecznych.
Jeśli wytyczysz już „rydzolubny” teren, zacznij wchodzić głębiej. Szukaj ich w gęstej, wysokiej trawie, w pobliżu drzew. Pamiętaj, iż rydze lubią się dobrze ukryć, dlatego dobrze się rozglądaj i szukaj choćby w największych zakamarkach. Dzięki tej wiedzy z pewnością uda Ci się zwiększyć szanse na owocne grzybobranie.

Różne odmiany rydzów w Polsce
W naszym kraju występujący pod sosną Mleczaj rydz nie jest jedynym spotykanym okazem. Oprócz niego znane są m.in. Mleczaj jodłowy czy Mleczaj świerkowy. Nazwy odmian rydzów wywodzą się z występującego wokół nich drzewostanu. To właśnie jego prawidłowa ocena pozwoli Ci określić, na jaką odmianę udało Ci się natrafić. Niezależnie od odmiany, smak grzyba i jego adekwatności pozostają niezmiennie wybitne. Wybierz się do lasu i przekonaj się sama!












