Gdzie na grzyby w Polsce? Sprawdź regiony w których rośnie ich najwięcej. Poznaj mapę grzybów online 2023
Na skróty
- Mapa grzybów online
- Gdzie zbierać grzyby we wrześniu?
- Najpopularniejsze gatunki grzybów w Polsce i co z nich można zrobić
- Grzyby na jesień i zimę
Pierwsze grzyby w Polsce pojawiają się z końcem maja i na początku czerwca. Prawdziwy wysyp grzybów trwa dopiero w sierpniu, wrześniu i październiku. Wytrawni grzybiarze potrafią rozpoznać mniej popularne gatunki. Jednak osoby mniej wprawione w grzybobraniu mogą skorzystać ze strony internetowej tworzącej mapę grzybów w Polsce lub skonsultować zebrane gatunki w najbliższej stacji sanitarno-epidemiologicznej.
Kliknij przycisk, aby dowiedzieć się, gdzie i w jakich regionach Polski jest najwięcej grzybów
Mapa grzybów online
Strona mapa grzybów prowadzona jest od 2003 roku przez Marka Snowarskiego, polskiego mykologa i autora atlasu grzybów „Grzyby”. Informacje dostarczane są przez samych grzybiarzy i weryfikowane przez twórcę strony. Dostarczane informacje są ciągle aktualizowane, a prognozy ulegają zmianie. Na stronie można:
- porównać sezony grzybowe w poszczególnych latach i regionach,
- sprawdzić falę wysypów grzybów wedle województw,
- sprawdzić rodzaj grzybów, które przeważają w zbiorach.
Sprawdź również: jak suszyć grzyby w piekarniku.
Gdzie zbierać grzyby we wrześniu?
We wrześniu ciepłe dni przeplatane deszczem sprzyjają wzrostowi grzybów. Właśnie do października można mówić o trwającym sezonie grzybowym. Właśnie wtedy Polacy zaczynają zbierać grzyby, samą czynność traktować niczym sport narodowy. Serwis Mapa Grzybów wskazuje, iż wysyp grzybów pojawia się na zachodzie województwa lubuskiego w okolicach Gorzowa Wielkopolskiego, wschodniej części Podkarpacia, w okolicach Krakowa, okolicach Olsztyna, Trójmiasta oraz w lasach Podlasia, na wschód od Suwałk. Mapa grzybów w tych miejscach pokryta jest żółtym lub pomarańczowym kolorem, które wskazują na spore ilości grzybów.
(20/h) Tym razem 4 godziny i 10 km po lesie i chociaż spory koszyk zapełniłem grzybami, to daleki jestem od zadowolenia. Zebrałem ok. 30 rydzów, z których tylko 10 było bez lokatorów, ale tylko 3 zupełnie zaczerwione wyrzuciłem. Większość robali było w trzonie i pobliżu, a iż jestem wielkim smakoszem rydzów, więc udało się wykroić sporą miseczkę. Do tego dołożyłem 3 prawusy (4 z setkami robali zostały w lesie), 11 kozaków pomarańczowych, 8 babek, 3 podgrzybki no i ponad 2 litry kurek. W lesie mokro, ale zapachu grzybów się nie czuje. Jedyna zmiana w porównaniu z początkiem tygodnia to więcej muchomorów i gołąbków - stwierdził użytkownik o pseudonimie Stary Grzyb(iarz) z województwa pomorskiego .
Grzybiarz o nicku Samotny zbieracz z województwa podkarpackiego relacjonuje, iż zebrał 50 grzybów w godzinę. Zdradza, iż zdarzają się prawdziwki, podgrzybki i kozaki. Dodał, iż jak się już natrafi na wysyp, to tnie się bez opamiętania.
W małopolskich lasach pojawiają się też kanie, maślaki i borowiki ceglastopore. Użytkownicy portalu wspominają, iż w lasach było dość sucho, ale nadchodzące deszcze mają poprawić sytuację i przyspieszyć wzrost grzybów.
Najpopularniejsze gatunki grzybów w Polsce i co z nich można zrobić
Najpopularniejszymi gatunkami zbieranymi w polskich lasach są:
- borowiki szlachetne,
- czubajki kanie,
- maślaki,
- koźlarze czerwone,
- kurki
- i gołąbki.
Wiele osób po powrocie z grzybobrania przygotowuje sos grzybowy do chleba lub ziemniaków albo grzyby ze śmietaną.
Wypróbuj także przepis na omlet z kurkami:
Masz ochotę na grzyby? Zobacz przepis na apetyczny omlet z kurkami
Jajka i kurki to duet idealny. Znakomity w kremowej jajecznicy i równie pyszny w omlecie. Zwłaszcza w tym drugim, bo omlet z kurkami i dodatkiem odrobiny żółtego sera to po prostu mistrzostwo – pisze…
Grzyby na jesień i zimę
Gdy zaspokoimy apetyt na świeże grzyby, możemy zacząć myśleć o przetworach na zimę. Świetnie sprawdzają się tu grzyby marynowane, czyli grzyby w occie i grzyby suszone (zobacz jak suszyć grzyby w piekarniku). Doskonałym patentem do gotowania grzybów jest zrobienie pudru grzybowego. Wystarczy suszone grzyby zmielić w robocie kuchennym lub młynku o trwałych ostrzach. Zmielone grzyby posłużą do wzmocnienia smaku sosów mięsnych lub do zrobienia szybkiej zupy grzybowej.
Źródło:
- mapagrzybów.pl
Zobacz inne tematy kulinarne ze Strony Kuchni: