Ta pyszna babka karmelowa z czekoladą miała być porażką, a okazała się małym cudem. Ciasto wyszło delikatnie słodkie, z aromatyczną nutą czekolady i migdałów, o cudownej konsystencji. Domownicy rzucili się na nie, pytając, co to za wypiek. Uśmiechnęłam się tylko i odpowiedziałam: „To ciasto, które miało się nie udać”. I chyba w tym tkwi magia pieczenia – choćby największe kuchenne błędy mogą przerodzić się w coś, co wszyscy pokochają.
Babka karmelowa z czekoladą – czasem najważniejsze jest, żeby po prostu spróbować!
A wszystko zaczęło się od pochmurnego dnia i zupełnie innego wypieku, który planowałam udekorować ganache i słonym karmelem, przechowywanym w lodówce. Do rozpuszczającej się czekolady miałam zamiar dodać odrobinę śmietanki, ale ku mojemu zaskoczeniu, śmietanka się skończyła. W desperacji wlałam trochę mleka i golden syropu, licząc, iż to wystarczy. Niestety, zamiast gładkiego ganache, kakao i tłuszcz zaczęły się od siebie oddzielać.
„Trudno,” pomyślałam, „zamiast tego udekoruję ciastka karmelem.” Jednak po podgrzaniu w mikrofalówce karmel uległ skrystalizowaniu, zamieniając się w ziarnistą, nierówną masę. Zniechęcona, byłam już gotowa odłożyć wszystko na później i dać sobie spokój.
Ale coś mnie tknęło. „Może zamiast wyrzucać czekoladę i karmel, wykorzystam je do babki?” – pomyślałam. I tak zaczęła się nowa kulinarna przygoda, która mimo nieidealnego początku, przywiodła całkiem smaczne zakończenie.
Z kuchennych błędów rodzi się sukces!
Nie mogłam nazwać to ciasto inaczej niż babką karmelową z czekoladą. Jest naprawdę pyszna. Oczywiście , iż przepis jest prosty i wypróbowany. Korzystając z niego na pewno nie popełnicie błędu. Moje podejście do tego ciasta było skomplikowane. Wy jednak nie musicie popełnić błąd aby upiec to ciasto.
Lubię piec babki, bo ma zawsze interesujący kształt jak ta babka karmelowa. Mam sporo foremek, a tym razem piekłam babkę w silikonowej formie. Czas pieczenia jest nieco dłuższy, ale za to można łatwo wyjąć ciasto z formy… No i ten kształt! Formy silikonowe zajmują też mniej miejsca, nie wymagają natłuszczania, nie rysują sią i nie rdzewieją.
Lubicie piec babkę. Poniżej znajdziecie kilka przepisów na pyszne babki, z których warto skorzystać:
Babka majonezowa
Babka pomarańczowa z jagodami
Babka piaskowa
Czekoladowa babka piernikowa
Babka z sernikowym nadzieniem
Babka karmelowa z czekoladą, żurawiną i migdalami
DrukujSkładniki:
180 g pszennej mąki
1 łyżeczka proszku do pieczenia
40 g mąki migdałowej
150 g cukru trzcinowego
2 jajka
80 ml oleju
100 ml mleka migdałowego
100 ml słonego karmelu
100 g mlecznej czekolady
60 g suszonej żurawiny
2 łyżki migdałów drobno pokrojonych
Przygotowanie:
- Przygotować dwie miski. Do jednej odważyć mąkę pszenną, mąkę migdałową i wymieszać z proszkiem do pieczenia.
- Czekoladę rozpuścić w podgrzanym karmelu. Dodać olej, cukier, wymieszać, po czym dodać po jednym jajku, mieszając. Na koniec wlać mleko migdałowe i wymieszać masę.
- Do mokrych składników dodać suche składniki i wymieszać dzięki szpatułki. Dodać jeszcze suszoną żurawinę i pokrojone migdały i lekko zamieszać.
- Przygotować formę silikonową o kształcie babki i napełnić ją ciastem. Wstawić babkę do piekarnika nagrzanego na 180ºC i piec około 45 minut lub do suchego patyczka.
- Ostudzone ciasto wyjąć z formy i oprószyć cukrem pudrem. Pokroić na kawałki. Smacznego!