Gdy go piekę, pachnie cała kuchnia. Ten przepis przyda ci się na święta

g.pl 4 tygodni temu
Polacy coraz częściej wracają do prostych, domowych sposobów na smaczne jedzenie. Pieczony schab to jeden z tych pewniaków, które robią się adekwatnie same, a efekt zaskakuje za każdym razem. Mięso jest delikatne, pachnące i idealne na kanapki. Jak je przygotować? Podrzucamy sprawdzony przepis.
Domowe pieczenie mięsa ma swój urok. Wiesz, co dodajesz, jak przyprawiasz i jaki efekt chcesz osiągnąć. Schab zamarynowany na noc zyskuje na delikatności i głębszym smaku, a cały proces przygotowania ogranicza się adekwatnie do wymieszania składników i włożenia mięsa do piekarnika. To dobra alternatywa dla gotowych produktów, zwłaszcza gdy zależy nam na krótkim składzie i naturalnym smaku. Podrzucamy sprawdzony przepis.


REKLAMA


Zobacz wideo "Co tak drogo?". Nowy cykl Gazeta.pl sprawdza, czy z drożyzną da się walczyć. Zaczynamy od schabowego


Schab pieczony w plastrach. Prosta marynata wydobywa z mięsa najlepszy smak
Składniki:


1 kg schabu
4 łyżki oleju
2 ząbki czosnku
2 liście laurowe
1 łyżeczka soli
1 łyżeczka suszonego majeranku
1/2 łyżeczki suszonego tymianku
1/2 łyżeczki słodkiej papryki
1/2 łyżeczki ostrej papryki
szczypta czarnego pieprzu


Podstawą przepisu jest dobrze doprawiona marynata. Wymieszaj olej z przeciśniętym czosnkiem, solą, majerankiem, tymiankiem, papryką słodką i ostrą oraz szczyptą pieprzu, a następnie dokładnie natrzyj nią schab ze wszystkich stron. Na koniec dołóż liście laurowe, włóż mięso do miski lub naczynia żaroodpornego i przykryj.
Aby schab nabrał smaku, włóż go do lodówki przynajmniej na kilka godzin, najlepiej na całą noc. W tym czasie przyprawy wnikną w jego głąb, dzięki czemu po upieczeniu będzie przez cały czas delikatny, a jednocześnie pełen smaku. Co dalej?


Schab z piekarnika. Jak piec, by mięso było delikatne i soczyste?


Rano przełóż schab razem z marynatą do rękawa do pieczenia i zawiąż jego końce. Włóż do piekarnika nagrzanego do 180 stopni Celsjusza (góra-dół) i piecz przez około 60 minut. Nie trzeba go w tym czasie obracać ani podlewać, bo rękaw zatrzyma wilgoć. Po upływie godziny ostrożnie rozetnij rękaw, aby para mogła ujść, i odstaw mięso do całkowitego wystudzenia. Schab najlepiej kroi się na cienkie plasterki wtedy, gdy jest już zimny, więc warto uzbroić się w odrobinę cierpliwości.
Mięso można traktować jak klasyczną wędlinę, na przykład na kanapkach z masłem, ogórkiem kiszonym, pomidorem lub sałatą, ale także podać na półmisku w towarzystwie sałatek, jajek na twardo i innych domowych mięs. Dzięki temu, iż schab dobrze smakuje na zimno, można upiec go wcześniej i mieć pod ręką na awaryjne sytuacje. Bez problemu wytrzyma w lodówce kilka dni.


Dziękujemy, iż przeczytałaś/eś nasz artykuł.


Bądź na bieżąco! Obserwuj nas w Wiadomościach Google.
Idź do oryginalnego materiału