Są takie potrawy, do których powraca się z sentymentem, przy każdej możliwej okazji. Tego typu dania przygotowywała babcia, mama, więc najwyższa kolej na ciebie. Sięgnij po recepturę na kluski kładzione. Świetnie smakują w towarzystwie zup i sosów. Wystarczy tylko pięć składników i odrobina czasu, by stworzyć kulinarne dzieło sztuki. Zobacz, jakie to proste.
Nie ulega żadnej wątpliwości, iż kluski i domowy makaron to prawdziwy hit, z którym każde danie smakowało o niebo lepiej. Tradycyjne babcine receptury, proste składniki i ten smak – tak w uproszczeniu można scharakteryzować popularne dania i dodatki, które przygotowuje się od przeszło 50 lat. Takie też są kluski kładzione. Skąd nazwa kładzione? Jak je zrobić i do czego wykorzystać? Odpowiedzi na te i inne pytania znajdziesz w poniższym artykule.
Kluski kładzione – wyjątkowy przysmak dzieciństwa
Są niezwykle pyszne, bardzo szybkie do zrobienia i super proste. Można je podać na słodko z cukrem lub na słono z dodatkiem cebulki. A skąd nazwa kładzione? Wzięła się stąd, iż porcje ciasta na kluski kładzie się łyżką na wrzątek. Przepis na kluski kładzione zwala z nóg, podobnie jak ich smak. Mogą być samodzielnym posiłkiem, dodatkiem do wielu dań lub alternatywą dla makaronu. Ich podstawą jest kasza manna, którą z pewnością często jadałeś w czasach dzieciństwa.
Kluski kładzione na talerzu – Pyszności; Foto kadr z materiału na kanale YouTube Kuchnia Doroty
Może to dobry moment, by powrócić na chwilę do tych beztroskich czasów dzieciństwa? Przygotujesz je w kilka chwil, a będą zdecydowanie smaczniejsze od tych, które zakupiłeś w sklepie. Wykorzystaj je do zup lub zjedz z sosem pieczarkowym. A jeżeli lubisz słodkie warianty, to dobrą opcją będzie polanie ich jogurtem lub ulubionym dżemem. W każdym wariancie smakują obłędnie.
Kluski kładzione przepis – jak je zrobić?
Czas najwyższy, abyś dowiedział się, jak zrobić kluski kładzione. Wystarczy tylko kilka składników i odrobina czasu. Ich gotowanie jest tylko i wyłącznie przyjemnością. A efekt końcowy? Zachwyci ciebie i całą twoją rodzinę. Nie zastanawiaj się dłużej i przystąp do gotowania już teraz.
Składniki:
- 2 łyżki kwaśnej śmietany
- szklanka suchej kaszy manny
- sól
- 2 jajka
- miękkie masło – 2 łyżki.
Wykładanie ciasta łyżką na wrzątek – Pyszności; Foto kadr z materiału na kanale YouTube Kuchnia Doroty
Sposób przygotowania:
- Wbij jajka do większej miski. Dodaj masło w temperaturze pokojowej i wszystko dokładnie ze sobą utrzyj.
- Dodaj kwaśną śmietanę i sól, przez cały czas mieszając. Pod sam koniec dodaj również kaszę mannę. Zmiksuj wszystko bardzo dokładnie do połączenia się składników.
- Odstaw przygotowaną masę na 30 minut, aby kasza mogła nasiąknąć i spęcznieć.
- Wlej wodę do garnka, posól ją i zagotuj. Gdy woda zacznie wrzeć, to przy pomocy łyżki wykładaj na wodę porcję ciasta. Gotuj kluski przez 4 minuty od momentu ich wypłynięcia na powierzchnię wody.
- Podaj kluski kładzione z ulubionymi dodatkami. Smacznego!
Poznaj: Przepis na wyjątkowe kluski śląskie. Ten smak jest nie do podrobienia, ale pamiętaj o jednym