Gdańsk na liście 9 najlepszych miejsc na Boże Narodzenie wg Michelin

bialyorzel24.com 2 godzin temu

Gdańsk znalazł się w elitarnym gronie dziewięciu miast z całego świata, które przewodnik Michelin poleca jako najlepsze kierunki na tegoroczne święta dla miłośników dobrego jedzenia. W artykule „The 9 Best Places to Spend Christmas Around the World for Foodies”, opublikowanym na początku października, to właśnie Gdańsk otwiera zestawienie rekomendowanych destynacji.

Fot. gdansk.pl

Jarmark jak z bajki

Michelin przypomina, iż Gdańsk, położony nad Bałtykiem, wyróżnia się „historią i gotycką architekturą”, a choć latem przyciąga amatorów sportów wodnych, zimą zyskuje szczególny urok dzięki jarmarkowi bożonarodzeniowemu „jak z bajki”. To właśnie ten jarmark – wybrany Europe’s Best Christmas Market 2024 – jest jednym z głównych powodów wyróżnienia miasta. Turyści przyjeżdżają tu z całego świata dla świątecznych iluminacji, weneckiej karuzeli i „mikołajowego zakątka”, a tegoroczna edycja trwa od 21 listopada do 23 grudnia.

Gdańsk został też doceniony za ofertę gastronomiczną. Przewodnik wskazuje trzy szczególnie warte uwagi adresy. Pierwszy to wyróżniona jedną gwiazdką Arco by Paco Pérez – restauracja na 33. piętrze, z widokiem na Bałtyk, gdzie szef kuchni interpretuje najlepsze polskie produkty w duchu kuchni hiszpańskiej. Drugi lokal to Hewelke – modne miejsce z oznaczeniem Bib Gourmand, mieszczące się w dawnej warzelni piwa i serwujące dania inspirowane różnymi kuchniami świata. Trzecia rekomendacja to Fino w gdańskim Starym Mieście, gdzie w menu pojawiają się m.in. kawior Ossetra, dziczyzna i sezonowe trufle.

Michelin poleca również Puro Gdańsk Stare Miasto – nowoczesny hotel z widokiem na miasto i wnętrzami zaprojektowanymi przez pracownię DeSallesFlint, wskazany jako propozycja noclegu sprawdzona przez inspektorów przewodnika.

Fot. gdansk.pl

Od Meksyku po Francję

Obok Gdańska na liście znalazło się osiem innych miejsc. Cancún i Cabo w Meksyku opisano jako kierunki dla tych, którzy wolą święta na plaży – z białym piaskiem, turkusową wodą, kuchnią meksykańską i życiem nocnym. Wskazano tam m.in. restauracje María Dolores i wyróżnioną gwiazdką Le Chique, a także Cocina de Autor Los Cabos i Metate oraz hotele Waldorf Astoria Riviera Maya i Nobu Los Cabos.

Alzacja we Francji to według Michelin „książkowy” krajobraz z jedną z największych koncentracji restauracji z gwiazdkami w kraju, słynnymi jarmarkami w Strasburgu (sięgającymi 1570 r.) oraz kuchnią szefa Oliviera Nasti w La Table d’Olivier Nasti i Winstub du Chambard. Valkenburg w Niderlandach wyróżniono za „świąteczne miasteczko” z podziemnym jarmarkiem, paradami i kulinarnym spacerem Route d’Amuse oraz za lokalną kuchnię typu farm-to-table w restauracjach Ambrozijn i Les Salons.

Zermatt w Szwajcarii przedstawiono jako gwarancję białych świąt – alpejską miejscowość u stóp Matterhornu z pewnym śniegiem, nartami w dzień i oświetlonymi uliczkami wieczorem. Foodies znajdą tam m.in. lokal Bazaar (Bib Gourmand) oraz restauracje Marmo, La Muña i The Omnia.

Tokio i Helsinki

Tokio Michelin opisuje jako idealne miejsce na „umami-świąteczny” wyjazd – z zimowymi iluminacjami w dzielnicach Marunouchi i Roppongi, imponującą liczbą 507 restauracji w przewodniku (w tym 170 z gwiazdkami i 110 z Bib Gourmand) oraz adresami takimi jak trzygwiazdkowe Sézanne czy rekomendowane ramen bary Yakumo i Ginza Haru Chan.

Norymberga w Niemczech trafiła na listę za słynny Christkindlesmarkt z piernikami, spekulacjami i grzanym winem oraz długą tradycją kiełbasek w Bratwursthäusle i kuchnię na najwyższym poziomie w dwugwiazdkowej restauracji Essigbrätlein.

Tallinn w Estonii opisano jako średniowieczne miasto jak z baśni, z jarmarkiem na Placu Ratuszowym i lokalnymi specjałami – od kaszanki po rozgrzewające napoje – oraz kuchnią w rekomendowanych restauracjach NOA i Lore Bistroo.

Listę zamykają Helsinki w Finlandii, z jarmarkiem na Placu Senackim, stoiskami rzemieślniczymi, grzanym winem glögi i bogatą sceną kulinarną. Michelin podkreśla znaczenie restauracji Palace – pierwszej fińskiej gwiazdki w 1987 r. – oraz lokali Grön i Kuurna.

Umieszczenie Gdańska w tak dobranym towarzystwie to wyraźny sygnał, iż świąteczne wyjazdy „za smakiem” nie muszą oznaczać dalekich, egzotycznych kierunków. Przewodnik Michelin pokazuje, iż dla wielu turystów równie atrakcyjne mogą być romantyczne jarmarki, dobra kuchnia i widok na Bałtyk.

WEM

Idź do oryginalnego materiału