Galaretka z czerwonej porzeczki – przepis do spiżarni
Liczba porcji: 4 słoiki po 200 ml.
Czas przygotowania: 1 godzina.
Stopień trudności: łatwy.
Składniki:
- 1 kg czerwonej porzeczki,
- 200 g cukru kryształu.
Jak zrobić szybką galaretkę z czerwonej porzeczki?
Przygotowanie:
- Czerwone porzeczki należy dokładnie umyć, oderwać z gałązek i umieścić w garnku o grubym dnie.
- Na małym ogniu należy gotować owoce, aż zaczną puszczać sok.
- Miękkie owoce trzeba przetrzeć przez sitko o drobnych oczkach albo przez wyciskarkę do soków.
- Powstały sok należy wlać do wcześniejszego garnka i zasypać cukrem.
- Czerwone porzeczki należy gotować przez około 30 minut i mieszać łyżką co 10 minut.
- Gorący sok z cukrem należy przelać do wyparzonych słoików i odstawić je do wystudzenia.
- Słoiki należy mocno zakręcić i odstawić do góry dnem.
- Galaretka z czerwonej porzeczki będzie naturalnie gęstnieć w czasie wystudzenia.
Czytaj także: Kwaskowaty kompot z czerwonej porzeczki do obiadu. Sprawdź przepis na orzeźwiający napój. Tak gotowały nasze mamy
Zastosowanie galaretki z czerwonej porzeczki
Domowa galaretka z czerwonej porzeczki może być użyta do przełożenia tortów lub posmarowania warstwy biszkoptu. Odrobinę galaretki można podać po rozrzedzeniu ciepłą wodą jako polewa do lodów śmietankowych. Słodko – kwaśna galaretka porzeczkowa to także wyśmienita glazura do pieczonego mięsa. Świetnie sprawdzi się jako dodatek do aromatycznej szynki z korzennymi przyprawami. Czerwona porzeczka świetnie sprawdzi się jako produkt wchodzący w skład deski serów podawanej z chrupiąca bagietką.
Mamy nadzieję, iż taka galaretka urozmaici letni jadłospis i jesienią oraz zimą przypomni smaki lata.
Zobacz także inne tematy kulinarne ze Strony Kuchni: