Galaretka z czerwonej porzeczki do herbaty. Przepis na przetwory na zimę. Potrzebne są tylko 2 składniki

stronakuchni.pl 1 rok temu
Zdjęcie: 123rf.com/fahrwasser/zdjęcie ilustracyjne


Domowa galaretka z czerwonej porzeczki to pomysł na słodkie przetwory idealne do herbaty. Pokolenie naszych babć często dosładzało sobie czarną herbatę odrobiną galaretki z porzeczki. Dzięki zawartości naturalnych pektyn w czerwonej porzeczce przetwory zgęstnieją w naturalny sposób. Zobacz przepis na domową galaretkę z czerwonej porzeczki.

Galaretka z czerwonej porzeczki – przepis do spiżarni

Liczba porcji: 4 słoiki po 200 ml.
Czas przygotowania: 1 godzina.
Stopień trudności: łatwy.

Składniki:

  • 1 kg czerwonej porzeczki,
  • 200 g cukru kryształu.

Jak zrobić szybką galaretkę z czerwonej porzeczki?

Przygotowanie:

  1. Czerwone porzeczki należy dokładnie umyć, oderwać z gałązek i umieścić w garnku o grubym dnie.
  2. Na małym ogniu należy gotować owoce, aż zaczną puszczać sok.
  3. Miękkie owoce trzeba przetrzeć przez sitko o drobnych oczkach albo przez wyciskarkę do soków.
  4. Powstały sok należy wlać do wcześniejszego garnka i zasypać cukrem.
  5. Czerwone porzeczki należy gotować przez około 30 minut i mieszać łyżką co 10 minut.
  6. Gorący sok z cukrem należy przelać do wyparzonych słoików i odstawić je do wystudzenia.
  7. Słoiki należy mocno zakręcić i odstawić do góry dnem.
  8. Galaretka z czerwonej porzeczki będzie naturalnie gęstnieć w czasie wystudzenia.

Czytaj także: Kwaskowaty kompot z czerwonej porzeczki do obiadu. Sprawdź przepis na orzeźwiający napój. Tak gotowały nasze mamy

Zastosowanie galaretki z czerwonej porzeczki

Domowa galaretka z czerwonej porzeczki może być użyta do przełożenia tortów lub posmarowania warstwy biszkoptu. Odrobinę galaretki można podać po rozrzedzeniu ciepłą wodą jako polewa do lodów śmietankowych. Słodko – kwaśna galaretka porzeczkowa to także wyśmienita glazura do pieczonego mięsa. Świetnie sprawdzi się jako dodatek do aromatycznej szynki z korzennymi przyprawami. Czerwona porzeczka świetnie sprawdzi się jako produkt wchodzący w skład deski serów podawanej z chrupiąca bagietką.

Mamy nadzieję, iż taka galaretka urozmaici letni jadłospis i jesienią oraz zimą przypomni smaki lata.

Zobacz także inne tematy kulinarne ze Strony Kuchni:

Idź do oryginalnego materiału