Galareta z kurczakiem na przystawkę. Przygotuj tradycyjny przepis na danie z drobiu. To danie uwielbiali nasi dziadkowie

stronakuchni.pl 1 rok temu
Zdjęcie: Getty Images/iko636/zdjęcie ilustracyjne


Galareta z kurczaka to przekąska, którą wiele osób pamięta z czasów PRL-u. W tamtym czasie wchodziła w skład obowiązkowej zakąski. Zachęcamy do zrobienia tradycyjnej przystawki z drobiu podawanej na Wielkanoc. Podpowiadamy przepis na domową galaretę z kurczaka jak za dawnych lat.

Galareta z kurczakiem – przepis na przystawkę

Liczba porcji: na 4-8 sztuk (w zależności od wielkości foremki).
Czas przygotowania: 15 minut + minimum 6 godzin w lodówce do zastygnięcia.
Stopień trudności: łatwy.

Składniki:

  • 300 g ugotowanego fileta z piersi kurczaka lub udka,
  • 600 ml bulionu warzywnego lub rosołu,
  • 30 g żelatyny w proszku,
  • 2 ugotowane marchewki,
  • 100 g kukurydzy konserwowej,
  • 100 g zielonego groszku konserwowego,
  • 2 jajka na twardo,
  • do smaku: świeżo zmielony czarny pieprz.

Do dekoracji:

  • Kilka gałązek natki pietruszki
quiz Wielkanocny quiz kulinarny. Czy znasz świąteczne potrawy? Sprawdź się

Jak zrobić galaretę z kurczaka?

Przygotowanie:

  1. Na początku należy ugotować kurczaka i rozdrobnić mięso przy pomocy widelca albo pokroić nożem na drobne kawałki.
  2. Bulion lub rosół trzeba zagotować, odstawić na chwilę do przestudzenia i w gorącym płynie rozpuścić żelatynę.
  3. Ugotowaną marchewkę należy pokroić w plastry i rozdzielić do foremek np.: miseczek.
  4. Obok należy ułożyć łyżkę zielonego groszku, kukurydzy konserwowej i plaster jajka ugotowanego na twardo.
  5. Następnie mięso trzeba włożyć obok warzyw i następnie zalać je bulionem z rozpuszczoną żelatyną.
  6. Galaretę z kurczakiem należy wystudzić do temperatury pokojowej, a następnie wstawić je do lodówki do zastygnięcia na całą noc.
  7. Gotowa galareta z kurczaka znakomicie smakuje podana z plastrami cytryny lub octem jabłkowym.

Czytaj także: Zagrycha w PRL-u. Meduza, zimne nóżki, sałatka śledziowa i byczki w tomacie. Wspominamy zakąski sprzed lat

Przechowywanie galarety

Tradycyjna galareta z kurczaka to danie, które można przygotować kilka dni wcześniej. Domowa galareta może być przechowywana w lodówce do 5 dni. Galareta drobiowa najlepiej smakuje następnego dnia po wykonaniu.

Zobacz także inne tematy kulinarne ze Strony Kuchni:

Idź do oryginalnego materiału