Galareta z kurczakiem – przepis na przystawkę
Liczba porcji: na 4-8 sztuk (w zależności od wielkości foremki).
Czas przygotowania: 15 minut + minimum 6 godzin w lodówce do zastygnięcia.
Stopień trudności: łatwy.
Składniki:
- 300 g ugotowanego fileta z piersi kurczaka lub udka,
- 600 ml bulionu warzywnego lub rosołu,
- 30 g żelatyny w proszku,
- 2 ugotowane marchewki,
- 100 g kukurydzy konserwowej,
- 100 g zielonego groszku konserwowego,
- 2 jajka na twardo,
- do smaku: świeżo zmielony czarny pieprz.
Do dekoracji:
- Kilka gałązek natki pietruszki
quiz
Wielkanocny quiz kulinarny. Czy znasz świąteczne potrawy?
Sprawdź się
Jak zrobić galaretę z kurczaka?
Przygotowanie:
- Na początku należy ugotować kurczaka i rozdrobnić mięso przy pomocy widelca albo pokroić nożem na drobne kawałki.
- Bulion lub rosół trzeba zagotować, odstawić na chwilę do przestudzenia i w gorącym płynie rozpuścić żelatynę.
- Ugotowaną marchewkę należy pokroić w plastry i rozdzielić do foremek np.: miseczek.
- Obok należy ułożyć łyżkę zielonego groszku, kukurydzy konserwowej i plaster jajka ugotowanego na twardo.
- Następnie mięso trzeba włożyć obok warzyw i następnie zalać je bulionem z rozpuszczoną żelatyną.
- Galaretę z kurczakiem należy wystudzić do temperatury pokojowej, a następnie wstawić je do lodówki do zastygnięcia na całą noc.
- Gotowa galareta z kurczaka znakomicie smakuje podana z plastrami cytryny lub octem jabłkowym.
Czytaj także: Zagrycha w PRL-u. Meduza, zimne nóżki, sałatka śledziowa i byczki w tomacie. Wspominamy zakąski sprzed lat
Przechowywanie galarety
Tradycyjna galareta z kurczaka to danie, które można przygotować kilka dni wcześniej. Domowa galareta może być przechowywana w lodówce do 5 dni. Galareta drobiowa najlepiej smakuje następnego dnia po wykonaniu.
Zobacz także inne tematy kulinarne ze Strony Kuchni: