Ta strona internetowa może zawierać linki partnerskie i reklamy, dzięki którym możemy udostępniać Ci przepisy. Przeczytaj moją politykę ujawniania informacji.
Ta śniadaniowa frittata wypełniona jest kawałkami kiełbasy, plasterkami grzybów i słodkimi pomidorami, dzięki czemu będzie to śniadanie, które każdy pokocha. Takie proste w wykonaniu, a pełne smaku!
Frittaty są świetną zabawą w przygotowaniu i stanowią sycące śniadanie lub brunch. Czytelnicy pokochali moją frittatę z szynką i cukinią cheddar, która jest równie sycąca i pyszna, którą można delektować się rano. Musisz spróbować obu!
Frittata Z Kiełbasą I Pieczarkami
Śniadanie właśnie stało się lepsze dzięki tej frittacie z kiełbasą i grzybami. Muszę powiedzieć, iż to danie jest idealnym połączeniem smaku pikantnego i pożywnego. To jedno z ulubionych śniadań naszej rodziny lub świetna propozycja na późniejszy brunch! Zaletą jest to, iż jest to pełnowartościowy posiłek, który zapewni uczucie sytości przez cały dzień. Dodaj trochę owoców do boku i bam, magia śniadania.
(Jeśli nie jesteś jeszcze przekonany), gotowanie frittaty z kiełbasą i grzybami na patelni sprawia, iż jest to łatwy posiłek i mniej bałaganu. W ciągu około 30 minut przygotujesz jedną pyszną frittatę z patelni, która wygląda i smakuje niesamowicie! Twoja rodzina będzie zachwycona tym prostym daniem, które zapewnia komfort w najlepszym wydaniu. Idealny na każdy pracowity poranek i najlepszy sposób na rozpoczęcie dnia!
Co to jest frittata?
Frittata to włoskie danie przypominające omlet lub quiche. „Frittata” oznacza po włosku smażone. Ma bazę jajeczną z różnymi dodatkami mięs, serów i warzyw. Wariacje i dodatki są nieograniczone. Takie proste i takie pyszne!
Składniki Frittata z kiełbasą i grzybami
Podobnie jak omlet, tę frittatę śniadaniową można bardzo łatwo dostosować. To właśnie dodałem, ale możesz to zmienić i dodać wszystkie swoje ulubione miksy! (Wymiary znajdują się w karcie przepisu poniżej.)
- Kiełbasa: Kiełbasa śniadaniowa mielona gotuje się i pełni rolę głównego białka w daniu.
- Grzyby: Pokrój w plasterki i usmaż na patelni, aby dodać ziemistej, mięsnej dobroci do śniadaniowej frittaty.
- Szpinak: Zacznij dzień od pysznych warzyw!
- Pomidory koktajlowe: Zatem frittata ma w sobie kawałki soczystej dobroci.
- Zielona cebula: Zawsze ulubiona mieszanka dla nuty smaku i konsystencji.
- Jajka: Wymieszano na gładko i dodano do zmiksowanych składników.
- Ciężki krem: Wymieszaj z jajkami, aby były gęste, bogate i kremowe.
- Ser Mozzarella: Rozdrobnione, aby równomiernie roztopić się w frittacie z kiełbasą i grzybami.
- Sól i pieprz: do smaku!
Jak zrobić Frittatę
Tę śniadaniową frittatę z kiełbasą i grzybami można przygotować w 4 prostych krokach. To świetna odmiana od śniadania, zawsze jest pyszna! Moja rodzina uwielbia to kompleksowe danie, za pomocą którego wszyscy są syci i usatysfakcjonowani przez cały dzień.
- Rozgrzany piekarnik, Ugotuj kiełbasę: Rozgrzej piekarnik do 375 stopni. Na średniej wielkości patelni dodaj mieloną kiełbasę. Smażyć i kruszyć, aż całość będzie ugotowana. Następnie wyjmij i odłóż na talerz.
- Dodaj warzywa do patelni: Dodaj grzyby i smaż przez 1-2 minuty, a następnie smaż szpinak, aż zacznie więdnąć. Dodaj pomidorki koktajlowe i zieloną cebulę, a następnie przenieś kiełbasę z powrotem do mieszanki.
- Mieszanka Jajeczna: W średniej misce połącz jajka, gęstą śmietanę, ser, sól i pieprz. Następnie wylać na kiełbasę i warzywa.
- Upiec: Piec przez 15-20 minut lub do momentu, aż wierzch będzie złocistobrązowy, a masa jajeczna się zetnie.
Pyszne wariacje
- Mięso: Spróbuj dodać ulubione mięso mielone. Najlepsza jest wołowina lub wieprzowina, ale kurczak lub indyk również sprawdzi się jako chudsza opcja.
- Ser: Spróbuj pikantnego sera pieprzowego lub czegoś bardziej łagodnego, na przykład szwajcarskiego lub cheddar, aby zmienić smak!
- Warzywa: Brokuły, papryka lub kapusta dodają koloru, chrupkości i smaku Twojej frittacie.
- Przyprawy: Dodaj odrobinę papryki lub przyprawy włoskiej do mieszanki jajecznej!
Przechowywanie resztek śniadaniowych Frittata
Masz dodatki? Zachować je! Ta frittata z kiełbasą i grzybami świetnie nadaje się do przechowywania i delektowania się nią później. Owiń patelnię plastikową folią lub przenieś do hermetycznego pojemnika. Wtedy wytrzymuje w lodówce do 4 dni. Możesz także zamrozić frittatę na okres do 2-3 miesięcy.
Podgrzewaj pojedyncze plasterki w kuchence mikrofalowej lub całą frittatę w piekarniku przez 10-15 minut w temperaturze 350 stopni Fahrenheita.
Więcej przepisów na pyszne śniadania
Przypnij to teraz, aby znaleźć później
Przypiąć
-
Rozgrzej piekarnik do 375 stopni. Na średniej wielkości patelni dodaj mieloną kiełbasę. Smażyć i kruszyć, aż całość będzie ugotowana. Wyjmij i odłóż na talerz.
-
Dodaj grzyby i smaż przez 1-2 minuty, a następnie dodaj szpinak, aż zacznie więdnąć. Dodaj pomidorki koktajlowe i zieloną cebulę, a następnie dodaj kiełbasę z powrotem do mieszanki.
-
W średniej misce połącz jajka, gęstą śmietanę, ser, sól i pieprz. Wylać na wierzch kiełbasy i warzyw. Piec przez 15-20 minut lub do momentu, aż wierzch będzie złocistobrązowy, a masa jajeczna się zetnie.
Zaktualizowano 27 grudnia 2023 r
Kalorie: 210kcalWęglowodany: 3GBiałko: 12GTłuszcz: 17GTłuszcz nasycony: 8GCholesterol: 205mgSód: 255mgPotas: 274mgBłonnik: 1GCukier: 1GWitamina A: 1378j.mWitamina C: 7mgWapń: 117mgŻelazo: 1mg
Informacje o wartości odżywczej są obliczane automatycznie, dlatego należy je traktować jedynie w przybliżeniu.
Źródło