Francuzy z bitą śmietaną i truskawkami – przywołujemy lato

zsmor.pl 3 dni temu

Zajęcia kulinarne w internacie pachniały jak lato- lekko, słodko i trochę beztrosko. W kuchni unosił się zapach pieczonego ciasta francuskiego, świeżych truskawek i mięty. Zaczęło się od śmiechu – pierwsze próby rozwijania ciasta przypominały bardziej zabawę niż gotowanie. Potem jednak przyszedł czas na skupienie. Bita śmietana wymagała cierpliwości i precyzji – za mocno ubita zmienia się w masło, a za lekko? Cóż, po prostu spływa. Truskawki pokrojone starannie jak nigdy, dodały deserowi koloru, a mięta świeżości. Na koniec połączyliśmy wszystkie składniki- kruche ciasto, chłodną śmietanę i soczyste owoce. Efekt? Rozkoszny w smaku i wyjątkowy, bo zrobiony wspólnie.
Nasza akcja ciacho zakończyła się degustacją. Zgodnie stwierdziliśmy, iż pieczenie może być najlepszym przepisem na dobry dzień.
Dziękujemy wszystkim za udział w naszym przedsięwzięciu.
Do zobaczenia w następnym roku szkolnym!!!!!
Wychowawcy Internatu.

[See image gallery at www.zsmor.pl]
Idź do oryginalnego materiału