No i jest, focaccia cynamonowa, posmarowana obficie kremem z serka. Pachnąca, mięciutka, z tymi charakterystycznymi bąblami w cieście i słodkim aromatem cynamonu unoszącym się po całym domu.
Smakuje obłędnie i chociaż upiekłam ją pierwszy raz, to miałam wrażenie, iż już ją dobrze znam… No tak, moje ukochane cynamonki znalazły nową odsłonę w focacci, którą do tej pory robiłam tylko w wersji wytrawnej, jako chleb. Tym razem wyszła słodka, puszysta, maślana i kremowa. Idealna do kubka kawy, jesiennego koca i spokojnego poranka.
Cynamon plus focaccia? Zdecydowanie warto spróbować!
Nie trzeba wybierać między focaccią a cynamonkami – wystarczy focaccia cynamonowa!
Po co wybierać, skoro można upiec chleb i cynamonki w jednym? Focaccia cynamonowa sprawdzi się zarówno na śniadanie, jak i na deser do popołudniowej kawki. To połączenie naprawdę zachwyca! Puszyste ciasto, aromat cynamonu i maślane wnętrze, które po prostu rozpływa się w ustach.
Chcesz bardziej słodką focaccię z cynamonem? Dodaj trochę więcej cukru. Lubisz cynamon? Śmiało, dodaj ile chcesz! Ja nie pożałowałam, bo przepadam za tym smakiem. Ale ta focaccia cynamonowa to nie tylko cynamon! Na koniec posmarowałam ją kremem z serka, masła i cukru pudru. To taki słodki, kremowy finał, który dopełnia całość.
Cynamon, bąble i krem z serka – brzmi jak focaccia marzeń
Ciasto na focaccię jest bardzo luźne i takie właśnie ma być. To ten typ ciasta, gdzie stosunek mąki do wody wynosi prawie 1:1. Dzięki temu, kiedy wyrasta, tworzy się mnóstwo charakterystycznych bąbli i pięknych dziur w strukturze.
To taka focaccia na słodko z dziurami, w najlepszym tego słowa znaczeniu! Ta puszystość naprawdę ma sens w tym wypieku. Każda bąbelkowa kieszonka zatrzymuje masło, cynamon i cukier, a po upieczeniu wszystko pachnie obłędnie.
Zrobiłam jeszcze kilka większych dziur i wypełniłam je kremem z serka. Efekt? Nadziewana focaccia z cynamonem, miękka, słodka i lekko maślana. Idealna do kawy, do dzielenia się…
Focaccia czy cynamonki? Po co wybierać, skoro można mieć wszystko w jednym wypieku!

Focaccia cynamonowa
DrukujSkładniki:
Focaccia
400 g pszennej mąki
2 łyżki cukru
2 łyżeczki suszonych drożdży
340 ml wody, ciepłej
1 łyżka oliwy z oliwej
1¼ łyżeczki soli
2 łyżki cynamonu
60 g brązowego cukru
60 g masła
Krem serowy
500 g kremowego serka
30 g masła, miękkiego
3 czubate łyżki cukru pudru
Przygotowanie:
- Mąkę, wodę, oliwę, drożdże i cukier wymieszać w naczyniu dzięki rózgi. Przykryć miskę folią spożywczą i odstawić w ciepłe miejsce na 30 minut. Po 30 minutach zwinąć ciasto w misce, zawijając brzegi do środka. Przykryć folią i odstawić na 30 minut.
- Przygotować prostokątną formę o rozmiarach o wymiarach 25 cm x 30 cm. Przykryć dno papierem do pieczenia.
- Rozpuścić masło i lekko przestudzić. Wylać połowę masła na dno. Wyłożyć ciasto i rozciągnąć, tak aby zakryło dno. Posypać cynamonem, a potem brązowym cukrem. Zwinąć ciasto w kopertę i znowu rozciągnąć, tak aby zakryło dno formy. Ponownie posypać resztą cynamonu i cukru. Przykryć folią spożywczą i odstawić do wyrośnięcia na 1,5 godziny.
- Nagrzać piekarnik na 200ºC na termoobieg. Polać wyrośniętą focaccię resztą masła i palcami zrobić dziury. Wstawić focaccię do nagrzanego piekarnika i piec przez 10 minut. Zmniejszyć temperaturę do 180ºC i piec jeszcze przez 20 minut. Upieczoną focaccię podziurawić, np. trzonkiem od drewnianej łyżki.
- Miękkie masło zmiksować z cukrem pudrem. Dodać serek, najpierw po łyżce, aż krem będzie jednolity. Na koniec dodać resztę serka i zmiksować. Krem serowy można przygotować wcześniej i przechować w lodówce.
- Rękaw cukierniczy zakończony tylką napełnić kremem i wypełnić dziury kremem. Resztę kremu rozsmarować po powierzchni focacci. Pokroić na 12 kawałków. Przechowywać w lodówce zw względu na krem. Smacznego!