Florentynki – przepis na włoskie ciastka
Liczba porcji: dla 4 osób.
Czas przygotowania: 1,5 godziny.
Stopień trudności: średni.
Składniki:
- 300 g mąki pszennej,
- 200 g masła,
- 100 g cukru,
- 2 żółtka,
- 1 cytryna,
- 200 g płatków migdałów,
- 100 g kandyzowanej skórki pomarańczowej,
- 50 g suszonych moreli,
- 50 g kandyzowanych wiśni,
- 50 g suszonej żurawiny,
- 40 ml wody,
- 100 g miodu.
Jak zrobić domowe florentynki?
Przygotowanie:
- Mąkę pszenną, masło, żółtka i cukier należy zagnieść na ciasto i wstawić do lodówki na 30 minut.
- Po tym czasie należy wyjąć ciasto z lodówki i cienko rozwałkować na około 3 milimetry.
- Następnie prostokątną blaszkę należy wyłożyć papierem do pieczenia i umieścić na nim rozwałkowane ciasto.
- Cytrynę należy sparzyć, zetrzeć z niej skórkę i wycisnąć sok. Miód trzeba zagrzać z kilkoma łyżkami wody i sokiem z cytryny.
- Ciasto kruche należy cienko posmarować miodem. Kolejnym krokiem jest posypanie wierzchu posiekanymi migdałami, posmarowanie miodem i następnie obsypanie posiekaną skórką pomarańczową i skórką cytrynową.
- Na kolejnej warstwie należy rozłożyć posiekane suszone morele, wiśnie i żurawinę.
- Na koniec można polać ciastka resztką miodu.
- Florentynki należy piec przez 15 minut w temperaturze 200° Celsjusza. Gotowe ciasto należy pokroić na równe prostokąty.
Ciastka można także wykrawać okrągłą foremką. W ten sposób powstaną mniejsze smakołyki nie tylko dla dzieci.
Sposób podania
Wystudzone ciasteczka florentynki można ozdobić polewą czekoladową. W szczególności poprzez zanurzenie w roztopionej czekoladzie spodu z kruchego ciasta. Takie florentynki są wyśmienitą słodką przekąską do filiżanki gorącej kawy lub kubka herbaty. Takie ciastka można także podawać w ramach słodkiego prezentu na święta lub urodziny.
Zobacz także: Pożywne masło migdałowe. Prosty przepis na pastę z migdałów. Sycący przysmak na śniadanie i podwieczorek
Ciastka ze słonecznikiem
Ciekawym pomysłem kulinarnym są także florentynki słonecznikowe. W tym przypadku można zrezygnować z robienia kruchego ciasta a uprażyć pestki słonecznika, dyni, płatków migdałowych i sezamu i wymieszać z sosem karmelowym. Masę należy wykładać na papier do pieczenia do zastygnięcia. W ten sposób powstaną florentynki bez pieczenia.
Zobacz także inne tematy kulinarne ze Strony Kuchni: