Flaczki z boczniaków

radiokielce.pl 1 rok temu

Boczniaki to grzyby bogate w białko, witaminy, minerały, błonnik i przeciwutleniacze. Mają adekwatności zdrowotne i cenione są za smak.

Gumowate i aromatyczne owocniki boczniak są popularne w kuchniach chińskiej, japońskiej i koreańskiej, ale także coraz popularniejsze w polskiej. Boczniaki są źródłem witamin, w tym niacyny, ryboflawiny i kwasu pantotenowego. Zawierają też kwas foliowy, witaminę B6 i tiaminę oraz takie minerały jak: fosfor, potas, miedź, żelazo, magnez, cynk, mangan i selen.

Boczniaki są niskokalorycznymi grzybami o bardzo małej zawartości tłuszczu i zerowej ilości cholesterolu.

Flaczki z boczniaków

Składniki: 1 l wody, 30-40 dag boczniaków, 2 marchewkiMarchew zwyczajna S. carota. Jej podgatunek typowy (subsp…. More, 1 pietruszkaPietruszka zwyczajna (Petroselinum crispum) – gatunek roś… More, kawałek selera, kawałek pora, 1 duża cebulaCebula (Allium cepa L.) – zwyczajowa nazwa warzywa należ… More, olej do smażenia.

Przyprawy: 2-3 liście laurowe, mielona gałka muszkatołowa, mielony kminek, mielona paprykaPapryka, syn. pieprzowiec (Capsicum L.) – rodzaj roślin n… More słodka i ostra, 1 łyżka majeranku, pieprz, sól.

Sposób przyrządzenia: Warzywa drobno kroimy i delikatnie podsmażamy na oleju przez 10-12 minut. W tym czasie należy zagotować wodę, do której wrzucamy przyprawy, a następnie podsmażone warzywa. Boczniaki kroimy w cienkie paski i podsmażamy na oleju, doprawiamy solą i pieprzem. Dodajemy je do wywaru warzywnego i gotujemy całość przez 20-30 minut. Pod koniec gotowania dodajemy majeranek. Dla poprawienia kaloryczności można zaprawić zupę 2-3 łyżkami masła lub dodać pół ugotowanej piersi kurczaka pokrojonej w paski.

Przepis podał Paweł Kosin (archiwum Lasów Państwowych).

Idź do oryginalnego materiału