Czego potrzebujemy?
ciastko:
- 4 łyżki mąki kokosowej
- 1 łyżka ksylitolu
- 2 łyżki masła orzechowego
- 2 łyżki jogurtu (u nas skyr waniliowy ale możesz użyć wersji wegańskiej)
- 2 łyżki oleju kokosowego
karmel:
- 400 g suszonych datyli
- 1 łyżka masła orzechowego
- 2 płaskie łyżeczki soli himalajskiej
polewa:
- tabliczka gorzkiej czekolady
-2 łyżki oleju kokosowego
- 2 łyżki mleczka kokosowego
dodatkowo:
- 150 g orzeszków arachidowych
Jak to zrobić?
1. Przygotuj karmel: daktyle zalej wrzątkiem i odstaw, w tym czasie zajmij się spodem.
2. Przygotuj spód: masło orzechowe i olej rozpuść w kąpieli wodnej. Gdy lekko przestygnie dodaj pozostałe składniki na ciastko. Prostokątną formę wyłóż folią aluminiową, wylej spód i włóż do zamrażarki.
3.Odlej wodę z daktyli i zblenduj z pozostałymi składnikami na karmel. Wyciągnij spód z zamrażarki, powstały karmel wylej na spód, posyp orzeszkami i z powrotem wstaw do zamrażarki.
4. Przygotuj polewę: podgrzej mleczko na małym ogniu, dodaj olej i połamaną czekoladę. Całość mieszaj na małym ogniu do całkowitego rozpuszczenia czekolady.
5. Wyjmij formę z zamrażarki, oblej ciasto lekko schłodzoną polewą czekoladową. Całość obsyp w góry orzeszkami.
6. Wstaw do lodówki na co najmniej dwie godziny
7. Po wyciągnięciu ciasta z lodówki, pokrój na małe kawałki.
8. Batoniki przechowuj w lodówce.