Fit pierniczki last minute, które skradną Twoje serce. Zrób je i przekonaj się sama!

dompelenpomyslow.pl 2 godzin temu

Święta wcale nie muszą oznaczać dodatkowych kilogramów na wadze. Możesz ograniczyć nadmiar cukru i tłuszczu w tradycyjnych przepisach, nie tracąc przy tym wyjątkowego smaku. Poznaj przepis na fit pierniczki, które zachwycają smakiem, sycą i pozwalają się cieszyć magią świąt bez wyrzutów sumienia!

Składniki:

Do przygotowania fit pierniczków będziesz potrzebować:

  • mąkę pełnoziarnistą (pszenną lub orkiszową) — 1 i 3/4 szklanki,
  • kakao (gorzkie, ciemne) — 1 łyżkę,
  • przyprawę do piernika — 2 łyżeczki,
  • proszek do pieczenia — 1 łyżeczkę,
  • sól — szczyptę,
  • miód lub syrop klonowy — 3 łyżki,
  • jajko — 1 sztukę,
  • olej kokosowy — 3 łyżki,
  • mleko (zwykłe lub roślinne) — 1/3 szklanki.

Sposób przygotowania:

Zacznij od przygotowania dwóch misek. Do pierwszej wsyp suche składniki — mąkę, kakao, przyprawę do piernika, proszek do pieczenia oraz sól. Całość dokładnie wymieszaj. W drugiej misce wymieszaj miód, jajko oraz roztopiony olej kokosowy. Przelej mokrą masę do suchych składników, dodaj mleko i wyrób ciasto na gładką masę. Ciasto rozwałkuj na blacie lekko podsypanym mąką pełnoziarnistą. Wytnij ulubione kształty dzięki świątecznych foremek i piecz w 170°C stopniach przez około 8 minut.

Pomysł na fit dekorację

Dekorowanie pierniczków w zdrowszej wersji jest prostsze, niż myślisz! Aby zachować dietetyczny charakter, możesz przygotować fit lukier z erytrytolu. Wystarczy zmielić go na drobny puder i wymieszać z odrobiną gorącej wody i kilkoma kroplami soku z cytryny. jeżeli chcesz nadać mu kolor, zrób to dzięki naturalnych barwników, dodając, np. szczyptę kurkumy (kolor żółty), kroplę soku z buraka (kolor różowy) czy odrobinę matchy (kolor zielony).

Dla wielbicieli czekolady najlepiej sprawdzi się polewa z gorzkiej czekolady o zawartości 70-80% kakao. Rozpuść ją w kąpieli wodnej z dodatkiem łyżeczki oleju kokosowego, dzięki czemu polewa zyska piękny błysk.

Zamiast słodkich cukrowych posypek wykorzystaj posiekane orzechy, wiórki kokosowe lub liofilizowane owoce. W ten sposób Twoje pierniczki będą zachwycać nie tylko smakiem i świetnym składem, ale również wyjątkowym wyglądem.

Idź do oryginalnego materiału