Jesteś FIT i wyznajesz filozofię zero waste? Świetnie się składa, przepis na FIT chleb w jajku z piekarnika jest idealny dla Ciebie. Soczysty chlebek z piekarnika jest bardzo prosty i szybki w zrobieniu. Jestem pewna, iż uda się każdemu. Podpowiem także, z czym jeszcze podawać chleb w jajku z piekarnika.
Chlebem w jajku lub maczanym w śmietanie zajadałam się w dzieciństwie. To bardzo prosta i szybka w zrobieniu przekąska. w tej chwili dzięki popularnej filozofii nie marnowania jedzenia – zero waste, potrawa powraca na nasze talerze. Swoje robi też, wszędzie obecna drożyzna, której nie pamiętają najstarsi górale :-). Jeśli szukasz tradycyjnego chleba w jajku, smażonego na patelni, to polecam przepis https://ania-gotuje.pl/przepis/chleb-w-jajku/
Jednak wszystkie osoby dbające o linię, zapraszam na wersję FIT bez tłuszczu. Nie wyrzucaj czerstwego chleba, zobacz, jak w 3 prostych krokach upiec w piekarniku pyszną przekąskę na syte śniadanie lub gorącą kolację. FIT chleb w jajku z piekarnika polecam także dla wegetarian.
FIT chleb w jajku – składniki:
Kaloryczność: 180 kcal w 100 g.
- 4 kromki czerstwego chleba pszennego (grubość 1 cm),
- 2 jajka,
- szczypta soli,
- szczypta świeżo zmielonego pieprzu czarnego,
- tłuszcz do smażenia.
Sposób wykonania FIT chleba w jaku z piekarnika
Do przygotowania FIT chleba w jajku potrzebować będziemy tylko głębokiego talerza i piekarnika. Potrawę robimy bardzo szybko, dlatego na samym wstępie polecam, rozgrzać piekarnik do temperatury 180 stopni C.
Krok 1. Rozkłócam jajka.
Jajka wbijam do głębokiego talerza. Następnie oprószam przyprawami (sól oraz świeżo zmielony pieprz czarny) i rozkłócam dzięki widelca. Możesz też dodać inne, ulubione przyprawy np.: zioła prowansalskie, oregano, suszona papryka.
Krok 2. Obtaczam czerstwy chleb w jajku.
Kromki czerstwego chleba zanurzam w rozkłóconym jajku z obu stron. Oczywiście lekko dociskam widelcem. Dzięki temu kromki chleba wchłaniają większą ilość jajka i są finalnie soczystsze oraz smaczniejsze. Podczas obracania na drugą stronę, pomagam sobie widelcem.
Krok 3. Piekę FIT chleb w jajku w piekarniku
Piekarnik nagrzewam do temperatury 180 stopni C.
Blaszkę piekarnika wykładam papierem do pieczenia. Za pomocą pędzelka lub widelca rozprowadzam odrobinę oliwy w miejscu, gdzie planuję położyć kromki chleba. Kładę namoczone w jajku kromki chleba i umieszczam na środkowej półce nagrzanego piekarnika.
Piekę przez około 15 – 20 minut w 180 stopniach C z opcją grzania góra i dół.
FIT chleb w jajku z piekarnika podaję na gorąco. Na wierzch możesz położyć kawałek sera, który się ładnie rozpuści. Zobacz też inne propozycje podania FIT chleba w jajku pieczonego w piekarniku.
Co można dodać do FIT chleba w jajku z piekarnika?
Samo upieczenie chleba w jajku w piekarniku, zamiast na patelni, jest miłym zaskoczeniem. FIT chleb w jajku możemy podawać także z:
- wspomnianym żółtym serem,
- wędliną,
- ulubionymi warzywami: szczypiorkiem, pomidorami lub pomidorkami koktajlowymi, ogórkiem lub papryką.
Najlepiej smakuje mi FIT chleb w jajku z piekarnika polany sosem czosnkowym, a moim dzieciom zwykłym keczupem. FIT potrawę możemy także posmarować pożywnym hummusem lub pastą warzywną. Wariantów podania chleba w jajku z piekarnika jest wiele. Pod koniec pieczenia, możemy posypać chleb w jajku drobno starowanym serem. FIT chleb w jajku możemy także upiec na słodko. Dodaj do rozkłóconego jajka szczyptę cynamonu, zamiast pieprzu czarnego i całość wymieszaj. Taki chlebek na słodko po usmażeniu, możesz dodatkowo posmarować dżemem, powidłami lub miodem.
Życzę smacznego!