Czego potrzebujemy?
ciastko:
- 4 łyżki mąki kokosowej
- 1 łyżka ksylitolu
- 2 łyżki masła orzechowego
- 2 łyżki jogurtu wegańskiego (jeśli tolerujesz laktozę, możesz wykorzysatć skyr, natyralny, grecki czy homogrnizowany, wedle uznania)
- 2 łyżki oleju kokosowego
mus kokosowy:
- puszka mleka kokosowego wysokiej jakości
- 4 łyżki mleka w proszku bez laktozy (jeśli tolerujesz laktozę, możesz wykorzystać tradycyjne mleko w proszku)
- 100 g wiórkow lub płatków kokosowych
- łyżk mąki kokosowej
polewa:
- tabliczka gorzkiej czekolady
-2 łyżki oleju kokosowego
- 2 łyżki mleczka kokosowego
dodatkowo:
- 50 g wiórków lub płatków kokosowych
Jak to zrobić?
1. Przygotuj masę kokosową: wszystkie składniki na masę dokładnie zblenderuj na gładko. W zależności od mleczka kokosowego, masa może okazać się za rzadka. jeżeli tak się stanie, koniecznie zagęść ją dodając więcej mleka w proszku, wiórków lub mąki.
2. Przygotuj spód: masło orzechowe i olej rozpuść w kąpieli wodnej. Gdy lekko przestygnie dodaj pozostałe składniki na ciastko. Prostokątną formę wyłóż folią aluminiową, wyklej spód i włóż do zamrażarki na 10 minut.
3. Wyciągnij spód z zamrażarki, masę kokosową wylej na spód i z powrotem wstaw do zamrażarki.
4. Przygotuj polewę: podgrzej mleczko na małym ogniu, dodaj olej i połamaną czekoladę. Całość mieszaj na małym ogniu do całkowitego rozpuszczenia czekolady.
5. Wyjmij formę z zamrażarki, oblej ciasto lekko schłodzoną polewą czekoladową. Całość obsyp u góry wiórkami lub płatkami.
6. Wstaw do lodówki na co najmniej dwie godziny
7. Po wyciągnięciu ciasta z lodówki, pokrój na małe kawałki.
8. Batoniki przechowuj w lodówce.