Filety z piersi kurczaka zapiekane z ananasem i mozzarellą

przepisnikmoniki.pl 1 dzień temu
Można na słodko i w wydaniu drobiowym! Pierś kurczaka z ananasem i mozzarellą to aromatyczne i soczyste mięso w nietuzinkowym zestawieniu smaków.
Jest to danie, które przygotowuje się szybko, nie wymaga również wcześniejszego długiego marynowania filetów z piersi kurczaka.


Pieczenie - naczynie żaroodporne bez przykrycia, o wymiarach 21cm x 28cm - 160 stopni Celsjusza, góra-dół, 40 min.

Składniki:

  • ok. 1,3kg filetów z piersi kurczaka (5 szt. pojedynczych filetów z piersi kurczaka)
  • sól, pieprz, papryka słodka, czosnek suszony do osypania i natarcia mięsa
  • 135ml (9 łyżek) syropu z ananasa
  • 40ml sosu ponzu (można użyć sosu sojowego wymieszanego z sokiem z cytryny)
  • 30ml oliwy
  • 0,25 łyżeczki soli
  • 0,25 łyżeczki pieprzu
  • 0,5 łyżeczki czosnku
  • 0,5 łyżeczki papryki czerwonej
  • 2-3 łyżki oliwy (do smażenia)
  • 1 łyżka oliwy (do wysmarowania dna naczynia żaroodpornego)
  • ok. 100g ananasa w kawałkach z syropu (ok. 1/3 zawartości standardowej puszki po odcieku)
  • 150g mozzarelli w wiórkach

Wykonanie:

  1. Filety z piersi kurczaka myjemy, osuszamy, oczyszczamy z ewentualnych błonek, chrząstek (nie wycinamy polędwiczek, jeżeli są).
  2. Oczyszczone filety osypujemy i nacieramy z każdej strony solą, pieprzem, papryką słodką i czosnkiem.
  3. Dno naczynia żaroodpornego smarujemy oliwą.
  4. Na patelni rozgrzewamy 2-3 łyżki oliwy. Filety obsmażamy na wysokim ogniu, na złoty kolor z każdej strony (zamykamy mięso).
  5. Obsmażone filety układamy w naczyniu żaroodpornym.
  6. Z podanych składników przygotowujemy marynatę.
  7. Na mięso oraz w przestrzenie pomiędzy filetami wykładamy kawałki ananasa (jeśli są bardzo grube, można je porozcinać na pół).
  8. Piersi z kurczaka i kawałki ananasa polewamy obficie marynatą. Wykorzystujemy ją w całości (dno naczynia ma w niej dosłownie "pływać").
  9. Wierzch dania posypujemy startą mozzarellą. Wszystkie kawałki mięsa powinny zostać pokryte w całości serem (dzięki temu mięso z wierzchu nie przesuszy się w piekarniku).
  10. Naczynie (bez żadnego przykrycia) wstawiamy do rozgrzanego do 160 stopni Celsjusza piekarnika, góra-dół, na 40 minut.
  11. Mięso kroimy i podajemy z ulubionymi dodatkami od razu po wyciągnięciu naczynia z piekarnika.





Spodobał Ci się przepis?
Idź do oryginalnego materiału