Jest to danie, które przygotowuje się szybko, nie wymaga również wcześniejszego długiego marynowania filetów z piersi kurczaka.

Pieczenie - naczynie żaroodporne bez przykrycia, o wymiarach 21cm x 28cm - 160 stopni Celsjusza, góra-dół, 40 min.
Spodobał Ci się przepis?

Składniki:
- ok. 1,3kg filetów z piersi kurczaka (5 szt. pojedynczych filetów z piersi kurczaka)
- sól, pieprz, papryka słodka, czosnek suszony do osypania i natarcia mięsa
- 135ml (9 łyżek) syropu z ananasa
- 40ml sosu ponzu (można użyć sosu sojowego wymieszanego z sokiem z cytryny)
- 30ml oliwy
- 0,25 łyżeczki soli
- 0,25 łyżeczki pieprzu
- 0,5 łyżeczki czosnku
- 0,5 łyżeczki papryki czerwonej
- 2-3 łyżki oliwy (do smażenia)
- 1 łyżka oliwy (do wysmarowania dna naczynia żaroodpornego)
- ok. 100g ananasa w kawałkach z syropu (ok. 1/3 zawartości standardowej puszki po odcieku)
- 150g mozzarelli w wiórkach
Wykonanie:
- Filety z piersi kurczaka myjemy, osuszamy, oczyszczamy z ewentualnych błonek, chrząstek (nie wycinamy polędwiczek, jeżeli są).
- Oczyszczone filety osypujemy i nacieramy z każdej strony solą, pieprzem, papryką słodką i czosnkiem.
- Dno naczynia żaroodpornego smarujemy oliwą.
- Na patelni rozgrzewamy 2-3 łyżki oliwy. Filety obsmażamy na wysokim ogniu, na złoty kolor z każdej strony (zamykamy mięso).
- Obsmażone filety układamy w naczyniu żaroodpornym.
- Z podanych składników przygotowujemy marynatę.
- Na mięso oraz w przestrzenie pomiędzy filetami wykładamy kawałki ananasa (jeśli są bardzo grube, można je porozcinać na pół).
- Piersi z kurczaka i kawałki ananasa polewamy obficie marynatą. Wykorzystujemy ją w całości (dno naczynia ma w niej dosłownie "pływać").
- Wierzch dania posypujemy startą mozzarellą. Wszystkie kawałki mięsa powinny zostać pokryte w całości serem (dzięki temu mięso z wierzchu nie przesuszy się w piekarniku).
- Naczynie (bez żadnego przykrycia) wstawiamy do rozgrzanego do 160 stopni Celsjusza piekarnika, góra-dół, na 40 minut.
- Mięso kroimy i podajemy z ulubionymi dodatkami od razu po wyciągnięciu naczynia z piekarnika.
Spodobał Ci się przepis?