Filet z kurczaka na ratatui warzywnym i ziemniak palone

radiokielce.pl 1 rok temu
Zdjęcie: Filet z kurczaka na ratatui warzywnym i ziemniak palone


Wakacyjny przepis dnia prezentujemy codziennie, od poniedziałku do piątku o godzinie 10:30, w Radiu Kielce na 101,4 MHz oraz na radiokielce.pl.

Filet z kurczaka na ratatui warzywnym i ziemniak palone

Filet z kurczaka na ratatui warzywnym i ziemniak palone

SKŁADNIKI:

  • Filet z kurczaka 1,5 kg
  • Cukinia 2 szt.
  • Cebula 4 szt.
  • Papryka czerwona 3 szt.
  • Papryka żółta 3 szt.
  • Pomidory 5 szt.
  • Bakłażan 2 szt.
  • Parmezan 1 szt., trójkąt
  • Ziemniaki 2 kg
  • Natka pietruszki 2 szt.
  • Pomidory w puszce 1 szt.
  • Olej 1 l
  • Czosnek 1 szt.
  • Śmietana 30 proc. 100 ml
  • Demi-glace 200 ml
  • Sól, pieprz, papryka słodka

SPOSÓB WYKONANIA:

Ziemniaki obieramy i gotujemy do miękkości następnie dodajemy masła i przeciskamy przez praskę na gładką konsystencję (purée).

Fileta drobiowego wkładamy do gotującego wywaru. Wyjmujemy i kroimy w paski.

Wszystkie warzywa kroimy w paski i podsmażamy, na koniec dodajemy ser parmezan, natkę pietruszki i przyprawy.

Na talerzu układamy warzywa i fileta następnie z worka cukierniczego ziemniaki i opalamy palnikiem, wszystko polewamy sosem i dekoruje natką pietruszki.

Smacznego!

Wykonanie: Tomasz Zapała.


Idź do oryginalnego materiału