W Sandomierzu odbywa się Festiwal Wina i Sera. Na stoiskach wokół ratusza można degustować i kupić różne rodzaje serów, m.in. długo dojrzewających oraz wino z 11 winnic z powiatu sandomierskiego i okolic.
Jedną z atrakcji był pokaz serowara Michała Pudlika, który przy użyciu specjalnych noży kroił 40-kilogramowy krążek 2,5-letniego sera Parmigiano. Podkreślił jednak, iż ten rodzaj sera się rozkrusza, a nie kroi.
– Ma to znaczenie ze względów smakowych i zapachowych. Dlatego używam specjalnych nożyków – tłumaczy.
Turyści z Gdańska – Sebastian i Tamara przyjechali do Sandomierza specjalnie na festiwal winno-serowy. Byli ciekawi lokalnego winiarstwa, o którym wcześniej nic nie słyszeli. Jednak teraz, gdy przekonali się jak to wygląda stwierdzili, iż pomysł wart jest mocnej promocji.
Burmistrz Sandomierza Paweł Niedźwiedź stwierdził, iż festiwal podkreśla charakter Sandomierza.
– To święto oferuje to, co ziemia sandomierska ma najcenniejszego, czyli produkt lokalny. Mamy tu ponad 20 winnic, mamy inne lokalne smaki i tym trzeba się szczycić, bo tym ziemia sandomierska się wyróżnia – podkreślił.
W sobotę (7 czerwca) finałem będzie koncert Limboskiego. Festiwal Wina i Sera zakończy się w niedzielę (8 czerwca).























