Festiwal kulinarny wraca do Krakowa. Ruszyły zapisy na RestaurantWeek

cowkrakowie.pl 3 godzin temu

Jesienna edycja odsłona RestaurantWeek potrwa od 7 października do 19 listopada, a na gości czekają autorskie, 3-daniowe menu z prezentem. Rezerwacje już się rozpoczęły.

Tegoroczny RestaurantWee staje się jeszcze bardziej społecznościowy i autentyczny. W jesiennej edycji głos należy do Foodies – tych, którzy odkrywają nowe restauracje, testują menu, wracają do ulubionych smaków i chętnie dzielą się rekomendacjami. Bycie Foodie to nie chwilowa moda ale styl życia, a polecanie wartych odwiedzenia miejsc, wybitnych dań i nietuzinkowych smaków jest naturalnym sposobem wyrażania pasji do jedzenia.

To właśnie Foodies – swoimi wyborami i powrotami – współtworzą selekcję restauracji w tej edycji Festiwalu. „From Foodies For Foodies” nie jest więc tylko hasłem, ani obietnicą, ale realnym procesem, który już działa. – RestaurantWeek® wchodzi w nowy rozdział – bardziej osobisty, wspólnotowy i oparty na autentycznych doświadczeniach. To nie rankingi czy statystyki popularności wskazują, dokąd warto się wybrać, ale rekomendacje Foodies, którzy naprawdę znają się na rzeczy. Ich wybory kuratorują tegoroczną edycję i sprawiają, iż Festiwal staje się jeszcze bliższy swoim Gościom, oferując czas i przestrzeń na odkrywanie nowych smaków, powroty do ulubionych miejsc i dzielenie się kulinarnymi doświadczeniami z Bliskimi – podkreśla Paulina Piwko, współorganizatorka RestaurantWeek®.

Gdzie się wybrać?

W Festiwalu weźmie udział ponad 400 najlepszych restauracji z 13 największych aglomeracji w Polsce. Foodies będą mogli odkrywać kulinarną różnorodność m.in. w Warszawie, Łodzi, Lublinie, Rzeszowie, Krakowie, Poznaniu, Trójmieście, Szczecinie, Białymstoku, Bydgoszczy, na Śląsku, Warmii i Mazurach oraz we Wrocławiu. Wśród około 50 festiwalowych restauracji w Krakowie znajdą się m.in. Halicka, Qrudo Food&Wine, Tribe Table, Kuryer Restaurant, Puente, Fala, Cyrano de Bergerac oraz Otto Pompieri.

Na festiwalowej mapie pojawią się zarówno głośne debiuty sezonu, jak i powroty wyłonione głosami Foodies. Na stołach królować będą klasyki w nowoczesnym wydaniu oraz odważne kulinarne eksperymenty – od fuzji kuchni świata po zaskakujące słodko-wytrawne kompozycje. Obok dań, które dopiero mogą stać się nowymi ulubieńcami, znajdą się także te już polecane przez Foodies – to właśnie ich rekomendacje nadają ton tej edycji.

Burger z ośmiornicą w czarnej bułce z atramentem kałamarnicy, dyniowe ravioli z lodami z koziego sera, a może łosoś wędzony dymem z jabłoni z sosem agrestowym? Każda z propozycji kusi tak bardzo, iż wybór jednego menu staje się prawdziwym wyzwaniem. Dlatego najlepiej odwiedzić Festiwal kilka razy i spróbować tego, co Foodies polecają najgoręcej!

Popisowe menu w specjalnej cenie

Na Gości czekają trzydaniowe menu z prezentem, dostępne od 69,99 zł (+ opłata rezerwacyjna 9,99 zł, min. 2 osoby + 10 zł prime time). Z kartą Visa można dodatkowo otrzymać rabat choćby do 40 zł. RestaurantWeek® to doskonała okazja, by spróbować popisowych menu przygotowanych przez topowych Chefów, odkrywać nowe restauracje i dzielić się kulinarnymi doświadczeniami z Bliskimi. Dołącz do milionów Foodies, którzy już rezerwowali i weź udział w edycji współtworzonej przez tych, którzy naprawdę wiedzą, co smakuje najlepiej.

Rezerwacje już realizowane są na https://restaurantweek.pl. Wybierz restaurację, datę, godzinę, menu i gotowe! Już jedna wizyta wystarczy, by przekonać się, iż najlepsze smaki pochodzą From Foodies For Foodies.

Twój składnik poranka? Zaczyna się od BreakfastWeek!

Festiwalowi będzie towarzyszył BreakfastWeek, w którym weźmie udział ponad 15 krakowskich restauracji i kawiarni serwujących śniadania. Na pierwszy posiłek dnia będzie można udać się do hotelu, ale też zasiąść z widokiem na Planty, czy… w Parku Wodnym. Jak zwykle festiwale zapraszają do odkrywania mniej oczywistych zakątków Krakowa.

BreakfastWeek pozwala zacząć poranek najlepiej, jak potrafisz. Od pierwszego łyka kawy po ostatni kęs popisowego śniadania możesz cieszyć się chwilą w rytmie, który lubisz, w towarzystwie Bliskich i ulubionych smaków. W tej edycji Goście mogą odkrywać śniadaniowe menu i kawy przygotowane na napojach roślinnych Alpro w wyjątkowej festiwalowej cenie – 35 zł + opłata rezerwacyjna 6 zł/Gość. Do wyboru są dwie propozycje: Alproccino (cappuccino na kremowym owsianym Alpro Barista) oraz Alprolatte (latte na pysznym migdałowym Alpro Barista).

Na BreakfastWeek zaprasza partner Festiwalu – marka Alpro, która inspiruje do urozmaicania codziennej diety i odkrywania mocy roślinnych produktów. Rezerwacje już realizowane są na https://BreakfastWeek.pl.

Najlepsze stoliki gwałtownie znikają – do zobaczenia przy stole!

Rezerwacje: https://RestaurantWeek.pl/ oraz https://app.rclb.pl

Termin Festiwalu: 7 października – 19 listopada

Idź do oryginalnego materiału