Po dwóch latach pandemicznej przerwy znów możemy zaprosić łodzian na najsłodsze święto w mieście. Festiwal Czekolady i Kawy to ponad 20 czekoladowych deserów i koktajle kawowe w najlepszych łódzkich restauracjach i kawiarniach.
Festiwal Czekolady i Kawy 2022 w Łodzi
Już w piątek 1 kwietnia rozpocznie się w Łodzi Festiwal Czekolady i Kawy, na który zapraszają Jemy w Łodzi, Łódzkie Centrum Wydarzeń i firma Callebaut. Przez 10 dni łodzianie mogą ruszyć w słodką trasę po mieście. W przeszło 20 kawiarniach i restauracjach będą na nich czekały desery (oczywiście z czekoladą w roli głównej), do większości z nich dobrano również odpowiednio skomponowany napój kawowy. Jak zwykle Festiwalowi będą towarzyszyły dodatkowe atrakcje: warsztaty, konkursy, a choćby autorska mieszanka kaw sygnowana logo imprezy.
Czekoladowe desery i napoje kawowe
Gorzka, mleczna, biała, a choćby różowa – czekolada będzie królowała w Łodzi przez 10 dni kwietnia. Jak zwykle nie zawiedliśmy się na kreatywności cukierników i kucharzy. Będą tradycyjne serniki przygotowane w nowoczesnej odsłonie, czekoladowe musy, bajecznie wyglądające monoporcje, desery lodowe, śliwki w czekoladzie, gofry z kremem czekoladowo-orzechowym, a nawet… pizza z czekoladą!
Większości propozycji towarzyszy odpowiednio skomponowany napój na bazie kawy. Czasami jest to po prostu espresso, którego zadaniem jest balansowanie słodkości czekolady, ale niektóre koktajle mogą być deserami same w sobie. Można tu chociażby wymienić Ice Coffee z likierem czekoladowo-wiśniowym i bitą śmietaną, affogato z lodami brownie, przełamaną smakiem orzeźwiającej mięty, z dodatkiem gorzkiej czekolady czy aksamitne smoothie z masłem orzechowym, mango i espresso.
Wydarzenia towarzyszące
Jak zwykle istotną częścią Festiwalu są wydarzenia towarzyszące. W tym roku przygotowaliśmy: czekoladowe konkursy dla restauratorów i gości imprezy, wieczór z czekoladowymi koktajlami, lodowo-czekoladowy weekend i dwie edycje warsztatów kawowych. Nasz partner, firma Callebaut specjalizuje się w produkcji jakościowej, belgijskiej czekolady, prowadzi również profesjonalną Akademię Czekolady. O wszystkich wydarzeniach towarzyszących przeczytacie TUTAJ.
Pomoc Ukrainie
Podobnie jak organizatorzy innych wydarzeń kulturalnych i rozrywkowych zastanawialiśmy się, czy w obecnej sytuacji wypada zapraszać gości na Festiwal Czekolady. Postanowiliśmy nie rezygnować z imprezy, a wykorzystać ją również do pomocy Ukrainie. Zrezygnowałyśmy z pobierania od restauracji opłaty za udział w imprezie, a zamiast tego warunkiem udziału jest wpłata na rzecz dowolnej organizacji wspierającej Ukrainę. Z samych wpłat od restauratorów udało się zebrać kwotę prawie 4 tys. zł, na cele charytatywne będzie przekazana też połowa opłaty za warsztaty kawowe.
Mapa festiwalowych lokali
Lista lokali i deserów:
Bawełna (Manufaktura)
Puszysty sernik czekoladowy na kruchym ciasteczkowym spodzie polany czekoladą ruby
Espresso tonik z likierem kawowym na bazie ginu z dodatkiem gorzkiej czekolady
Cena: 27 zł (deser), 28 zł (kawa)
Cafe Verte (wejście od Piotrkowskiej 113)
Czekoladowy mus z belgijskiej mlecznej czekolady z Baileys’em, soczystymi wiśniami i chrupiącym, prażonym słonecznikiem
Ice Coffee z likierem czekoladowo-wiśniowym z bitą śmietaną i belgijską czekoladą Callebaut
Cena : 19 zł (deser), 16 zł (kawa), 29 zł (zestaw)
Ciasno jak w ulu (Księży Młyn)
Ciasto czekoladowe z lekkim musem z białej czekolady, kruszonką z białą czekoladą, liofilizowaną maliną i pianą malinową.
Latte na mleku owsianym z maliną.
Cena: 21 zł (deser), 15 zł (kawa), 32 zł (zestaw)
Club 77 (Piotrkowska 77)
White Ball – biała czekolada z malinami, mascarpone, borówką, liofilizowaną różą, orzechem włoskim, pistacją, migdałem, mango, musem arbuzowym i liściem kaffiru
Kawa Oreo – espresso z syropem cukrowym, ciasteczkami oreo, bitą śmietaną i lodem
Cena: 19 zł (deser), 15 zł (kawa), 30 zł (zestaw)
Cocoart’s (Okopowa 111)
Kruche ciasto na bazie masełka, na nim ułożony ptyś oblany ciemną czekoladą, nadziany kremem chantilly z kawą oraz czarną porzeczką. Na szczycie ptysia krem na bazie śmietanki z wanilią. Dekoracją monoporcji jest czekoladowa gałązka zanurzona w kawie brazylijskiej.
Różowe caffe latte na bazie liofilizatu z malin i buraczka z kawą arabika
Cena: 20 zł (deser), 15/17 zł (kawa/kawa w wersji wegańskiej)
Colour Cafe (Piotrkowska 132)
Monoporcja z musem czekoladowym i ciasteczkiem czekoladowym w polewie z białej czekolady z orzechami
Kinder espresso
Cena: 15 zł (deser), 10 zł (kawa)
Drukarnia (OFF Piotrkowska)
Czekoladowa kula z musem czekoladowym, mascarpone i wiśniami
Kawa z białą czekoladą , likierem Cointreau , rozmarynem i bitą śmietaną
Cena: 18 zł (deser), 16 zł (kawa), 30 zł (zestaw)
Ekspres do kawy (Plac Dąbrowskiego 2)
Smak dzieciństwa – śliwka w czekoladzie ukryta w pucharze deserowym. Kwaśny smak polskiej śliwki przełamany słodyczą czekolady i mascarpone. Aby dodać odrobinę współczesności w deserze ukryta jest nuta ciasteczek oreo.
Affogato z lodami brownie, przełamana smakiem orzeźwiającej mięty, z dodatkiem gorzkiej czekolady
Cena: 16 zł (deser), 14 zł (kawa), 28 zł zestaw
Fatamorgana (Księży Młyn)
Gofr z kremem czekoladowo-orzechowym, truskawkami w polewie czekoladowej i świeżymi owocami
Latte
Cena: 22 zł (deser), 32 zł (zestaw)
Forno Nero (Piotrkowska 79)
Wegański torcik czekoladowy z czarną porzeczką, kokosem i czekoladą
Aromatyczne espresso
Cena: 19 zł (zestaw)
Hot Air Cafe (Piotrkowska 217)
Sernik czekoladowy z kremem kawowym i suszoną cascarą
Cupping set trzech całkowicie różnych kawy (200ml każda). Kawy będą podane jednocześnie, dzięki czemu poczują się jak profesjonalni testerzy i sprawdzą jak smak kawy zmienia się w zależności od regionu pochodzenia i metody jej obróbki.
Cena: 45 zł (zestaw)
Kraftowa (Piotrkowska 48)
Kraftowa Panna Cotta z musem malinowym i owocami otulona czekoladą (do wyboru czekolada Ruby lub mleczna). Efektowna i zadowalająca wybredne podniebienia.
Autorska Mocha, czyli cappuccino na pojedynczym espresso ze spienionym mlekiem i autorskim dodatkiem w postaci musu z czekolady
Cena: 20 zł (deser), 12 zł (kawa), 29 zł zestaw
Len i Bawełna (OFF Piotrkowska)
Fondant czekoladowy serwowany z sosem malinowym z chilli, lodami waniliowymi naszej produkcji i świeżymi owocami
Len Cold Brew – Cold brew, wanilia, syrop czekoladowy, klasyczna piana i orzechy włoskie
Cena: 27 zł (deser), 20 zł (kawa)
Milk (Nawrot 15)
Gelato Con La Brioche, czyli odrobinę Sycylii w centrum Łodzi – grillowana, maślana brioszka wypełniona lodowym musem z czekolady 72% słodzonej muscovado z dodatkiem domowej konfitury ze śliwek i pomarańczy i posypką z palonej białej czekolady. Do tego czekoladowy shot.
Cena: 19 zł (zestaw)
W czasie festiwalu w witrynie pojawią się dodatkowo trzy rodzaje lodów czekoladowych, w tym jeden smak wegański
Mitmi (OFF Piotrkowska)
Fondant Mango – ciastko czekoladowe z sosem mango i lodami waniliowymi
Mango Coffee Smoothie – aksamitne smoothie z masłem orzechowym, mango i espresso
Cena:
Cena: 23 zł (deser), 19 zł (kawa)
Mono Cafe (Monopolis)
Pistache aux trois chocolats – mus na bazie trzech czekolad (gorzkiej, mlecznej oraz białej) z dodatkiem pistacji
Pistache y leche – kawa na bazie espresso z dodatkiem mlecznej pianki i pasty pistacjowej
Cena: 19 zł (deser), 19 zł (kawa), 35 zł (zestaw)
Pizzanova (Piotrkowska 78 i Wyszyńskiego 13)
Czeko Nova – pizza na klasycznym cieście z sosem śmietanowo-czekoladowym, mozzarellą, gruszką, bananem, pudrem orzechowym i ciastkami czekoladowymi
Cena: 31 zł (na miejscu), 33 zł (w dostawie)
Ramki (Piotrkowska 144)
Dekonstrukcja czekoladowego tiramisu – sable czekoladowe, pralina orzechowo-czekoladowa, mus z białej czekolady z kawą, biszkopt nasączony kawą, czekolada karmelowa, orzechy włoskie
Latte z likierem śmietankowym i lodami czekoladowymi
Cena: 18 zł (deser), 21 zł (kawa), 34 zł (zestaw)
Stacja Zero (Księży Młyn/Sienkiewicza 79)
Wegański, bezglutenowy, bez cukru: Tartaletka z cremeux karmelowo-orzechowym, ganachem czekoladowym i kremem kawowym
Bez cukru: monoporcja z jaconde migdałowym, cremeux kawowym i z białej czekolady, ganachem czekoladowym
Mocha na mleku karmelowym z praliną o smaku kawy i czekolady
Cena: 16 zł (deser), 16 zł (kawa), 32 zł (zestaw)
Szpulka (Manufaktura)
Trufle z gorzkiej czekolady i śliwki w whisky Jameson na musie z białej czekolady, podawane na puree owocowym z nutą dymu
Słodkiej kawusi – kawa z pianą czekoladową z gorzkiej czekolady
Cena: 24 zł (deser), 19 zł (kawa)
Tarta i tatar (Dąbrowskiego 91B)
Entremet czekoladowy „Promenada w lesie” – krem czekoladowy aromatyzowany prawdziwkami na czekoladowym ganaszu i kruchym spodzie
Cappuccino z kremem kurkowym
Cena: 25 zł (deser), 15 zł (kawa)
Tubajka (Park Źródliska) – deser dostępny od poniedziałku
Ruby chick – lekki, słodki, pastelowy i wiosenny deser na bazie różowej czekolady, czyli beza z różową czekoladą, lodami biała czekolada, czerwoną porzeczką, rabarbarowym curdem i maślaną posypką
Espresso z mieszanki arabik
Cena: 24 zł (deser), 4 zł (kawa)