Słodkości i koktajle w roli głównej, a do tego konkursy na najlepszy deser i brownie, warsztaty kawowe, lodowe szaleństwo i pairing rumów z czekoladą. To wszystko już w połowie kwietnia.
Połączone siły Jemy w Łodzi, Łódzkiego Centrum Wydarzeń, Callebaut, Akademii Czekolady i Quba Caffe pracują pełną parą, by od 14 do 23 kwietnia ugościć was po królewsku, oczywiście najlepszą czekoladą i kawą. Szefowie szykują desery, a my wydarzenia towarzyszące. Już teraz zdradzimy, co przygotowałyśmy dla was w tym roku.
Ostatni moment na zgłoszenie
Wiemy, iż czytają nas nie tylko goście kawiarni i restauracji, ale również ich właściciele. Uwaga – to ostatni moment, by dołączyć do festiwalu. Zasady są proste – przez 10 dni będziecie serwować czekoladowy deser i napój kawowy przygotowany specjalnie na wydarzenie. Wszystkie szczegóły znajdziecie w wydarzeniu. Jesteśmy pewne, iż w tym roku znów zaskoczycie fanów czekolady!
Konkurs dla kawiarni i restauracji
Markę Callebaut znają profesjonaliści, ale nie tylko. Firma produkuje wysokiej klasy belgijską czekoladę oraz wiele deserowych dodatków. Ma fabrykę również w Łodzi, więc nie mogło ich zabraknąć na naszym festiwalu. Co ważne, w tym samym miejscu prowadzi również Akademię Czekolady, w której szkoli cukierników. Uwaga – jeden z uczestników festiwalu wygra właśnie takie szkolenie! Konkurs kierowany jest do lokali gastronomicznych, które przygotowują festiwalowy deser na bazie czekolady Callebaut. Technolodzy Akademii będą oceniać jego skład, pomysłowość i kompozycję. Szykujcie więc przepisy, a my niedługo podamy wszystkie szczegóły rywalizacji. Uwaga – dla wszystkich mamy też specjalny rabat na wszystkie produkty Callebaut w sklepie online SklepCzekolada.pl. Aby z niego skorzystać, wystarczy wpisać hasło jemywlodzi. Rabat działa od dzisiaj do końca festiwalu.
Callebaut
Callebaut
Jedna kawa, różne smaki
Nasz festiwal to nie tylko czekolada, ale również kawa. Tu do gry wchodzi nasza łódzka palarnia Quba Caffe, która zaprosi was do kawiarni Szykier. Razem przygotują dla was wyjątkowe warsztaty. Spróbujemy, jak różne oblicza może mieć ta sama kawa, jeżeli zaparzymy ją różnymi metodami. Spotkanie odbędzie się w czwartek 20 kwietnia, bilety lada moment będą dostępne na naszej stronie. Na tym nie koniec – będziemy też dla was mieli upominki od Quba Caffe do wygrania w konkursie na Instagramie. Motyw przewodni – oczywiście kawa! Pokażcie, jak wygląda wasz poranny kawowy rytuał. Konkurs ogłosimy w czasie trwania festiwalu.
Quba Caffe
Szykier
Rywalizacja amatorów
Pieczecie ciasta w domu, a rodzina i przyjaciele zachwycają się ich smakiem? Stańcie do rywalizacji w kolejnym konkursie, który przygotowujemy razem z butikową cukiernią Cocoart’s. W finale zmierzą się cztery osoby, które pod okiem Darii i Adama Marszałków upieką swoje popisowe brownie. Na wasze kandydatury czekamy do 11 kwietnia pod adresem [email protected]. Wybierzemy 4 najfajniejsze zgłoszenia – ich autorzy staną do zawodów w poniedziałek 17 kwietnia o 18.00 w cukierni Cocoart’s przy Okopowej 111. Zawodnicy będą mieli 1,5 godziny na przygotowanie i podanie deseru jury. Nagroda? Szkolenie cukiernicze w Cocoart’s School. Tu po raz pierwszy zdradzamy nowość, jaką szykuje dla nas Cocoart’s. Festiwalowy konkurs będzie inauguracją ich nowej inicjatywy – Cocoart’s School. Po setkach zapytań w końcu udało się namówić Darię i Adama na organizację cukierniczych szkoleń. Pierwsze z nich już 29 kwietnia. Temat przewodni – Idealny tort domowy.
Rum i czekolada
Czegoś takiego jeszcze u nas nie było. Oto czekolada w zupełnie innym wymiarze – jako dodatek do jakościowych alkoholi. Razem ze sklepem Mucha w kieliszku zapraszamy na degustację ginów i rumów marki Dictador, która odbędzie się w sobotę 15 kwietnia w siedzibie sklepu przy ul. Proletariackiej 21/23. Do spróbowania dwa giny, 5 rumów (z czego większość z limitowanych edycji), a do tego welcome drink i deser z rumem i kawą. Trunkom towarzyszy poczęstunek, w tym oczywiście czekolada. Koszt – 199 zł od osoby. Zapisy na stronie https://www.muchawkieliszku.pl/
Mucha w kieliszku
Czekoladowo lodowo
Jeśli ponad 20 czekoladowych festiwalowych deserów to za mało, rezerwujcie czas w piątek 21 kwietnia. Tego dnia lodowe bistro Milk przygotuje dla was prawdziwą lodowo-czekoladową ucztę. W planach między innymi wyjątkowe smaki lodów (w tym czekoladowe lody włoskie), niekończąca się czekolada z kranu, specjalne desery, czekolada na gorąco w kilku odsłonach i kilka niespodzianek, które zdradzimy dopiero podczas wydarzenia.