Festiwal Czekolady 2025. Cukiernicze cuda wypełniły plac Kopernika

opolska360.pl 3 tygodni temu

Festiwal Czekolady 2025 – a dokładnie Festiwal Czekolady, Słodyczy i Kraftowych Smaków Rzemieślniczych – oferuje szereg łakoci. Dlatego też na stoiskach ulokowanych na placu przed Solarisem znajdziemy między innymi gorące pączki, kołacze, rozmaite ciasta i inne przysmaki – oczywiście na czele z wysokiej jakości wyrobami czekoladowymi odmienianymi przez wszystkie przypadki.

Można się też napić np. tureckiej kawy czy gorącej czekolady. Wyjątkowo prezentują się, a jeszcze lepiej smakują, eleganckie praliny o różnych smakach. Słowem organizatorzy zadbali o różnorodność. Poza czekoladowymi cudami można wybierać w innych produktach. Choćby w serach, przyprawach, wyrobach wędliniarskich, ale też w uroczym rękodziele.

Festiwal Czekolady 2025 – główne atrakcje

Impreza to nie tylko wyroby. Organizatorzy przygotowali też szereg aktywności dla zwiedzających festiwal. A wśród nich są m.in.:

  • manufaktury czekolady z całej Polski: autorskie tabliczki, praliny, owoce w czekoladzie, gorącą czekoladę,
  • ręcznie robione słodycze – karmelki, lizaki, chałwy greckie, tureckie przysmaki bez sztucznych dodatków,
  • wypieki i desery premium,
  • mody i kremy miodowe, konfitury, pasty i dżemy,
  • kawy z najlepszych polskich palarni,
  • produkty regionalne: sery, wędliny, kiszonki, przetwory,
  • naturalne rękodzieło: świece, kosmetyki, ceramika, tekstylia,
  • kraftowe alkohole – nalewki, likiery, cydry i wina,
  • warsztaty czekoladowe i cukiernicze – dla dzieci i dorosłych, pod okiem profesjonalnych cukierników i rzemieślników,
  • bajkowy program animacji dla dzieci – zabawy z postaciami z bajek, kreatywne zajęcia, pokazowe wypieki i malowanie czekoladowych buziek,
  • CzekoMiś i czekoladowi bohaterowie – ulubione postaci z bajek w słodkim wydaniu.

***

Odważne komentarze, unikalna publicystyka, pasjonujące reportaże i rozmowy – czytaj w najnowszym numerze tygodnika „O!Polska”. Do kupienia w punktach sprzedaży prasy w regionie oraz w formie e-wydania

Idź do oryginalnego materiału