Domowy chleb - prosty przepis
Masz ochotę na pachnący, domowy chleb? Proponuję przepis na wyśmienity chleb nocny. Jego ogromną zaletą jest minimum pracy, jaką należy wykonać, by go upiec. Wszystkie składniki mieszamy i wstawiamy na noc do lodówki. Następnego dnia wystarczy wyjąć ciasto, uformować bochenek i upiec go w naczyniu żaroodpornym pod przykryciem. To bardzo proste i bardzo smaczne. Polecam do mąki pszennej dodać także mąkę pełnoziarnistą. Sprawdzi się także mąka chlebowa Typ 750.
Zobacz w galerii, jak zrobić chleb nocny bez wyrabiania.
Przepis na chleb nocny
czas przygotowania: 15 minut + noc na wyrastanie ciasta w lodówce + ok. 1 godzina pieczenia
porcja na: 1 duży bochenek chleba
poziom trudności: łatwy
Składniki:
- 500 g mąki pszennej,
- 100 g mąki pełnoziarnistej,
- 400 ml wody,
- 7 g drożdży suszonych,
- 2 łyżki oleju,
- łyżka cukru,
- łyżka soli.
Domowe bułki na kefirze. Zobacz, jak prosto je zrobić
Według kalendarza świąt nietypowych 1 czerwca obchodzimy Dzień Bułki. Z tej okazji mam dla ciebie niezawodny i prosty do wykonania przepis na drożdżowe bułki na kefirze. Są one puszyste, mają…
Jak zrobić chleb bez wyrabiania?
- Do dużej miski wsyp mąkę pszenną i mąkę pełnoziarnistą.
- Dodaj suche drożdże, cukier, sól, olej i wodę. Wymieszaj kilkoma ruchami łyżki, aby składniki się jedynie połączyły. Ciasto będzie dość płynne.
- Przykryj miskę ściereczką lub folią spożywczą i schowaj do lodówki na całą noc.
- Następnego dnia wyjmij miskę z ciastem na chleb i odstaw na godzinę.
- Po tym czasie przełóż ciasto na deskę oprószoną mąką pszenną i uformuj z niego bochenek.
- Włącz piekarnik na 180 stopni w opcji góra dół i włóż do niego naczynie żaroodporne z pokrywką.
- Po kilku minutach ostrożnie wyjmij gorące naczynie, włóż do niego bochenek chleba, możesz delikatnie posmarować jego wierzch wodą i ostrym nożem zrobić po środku nacięcie.
- Przykryj naczynie z chlebem pokrywką i ponownie schowaj do piekarnika.
- Piecz 30 minut, następnie zdejmij pokrywkę i piecz kolejne 30 minut.
- Gotowy chleb wyjmij z naczynia i wystudź.
Zobacz także inne nasze przepisy ze Strony Kuchni: